Mámorító epres szelet recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 0,5 kg eper
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A piskótához:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- csipet só
A krémhez:
- 40 dkg eper
- 8 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 4 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 csomag zselatin
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el.
A lisztet szárazon keverjük össze a szódabikarbónával, majd a többi hozzávalót hozzádva gyúrjunk nyújtható tésztát és 20 percre rakjuk be a hűtőbe pihenni (ha esetleg ragadna a tészta kevés lisztet még adjunk hozzá).
30*20 cm-es tepsibe mérete alapján vágjunk sütőpapírból egy darabot és nyújtsuk ki rajta a tésztát, emeljük a tepsibe, majd több helyen szurkáljuk meg villával.
Közben készítsük el a piskótát.
175 fokra előmelegített sütőben süssük meg félig a tésztát (kb 10 perc), szórjuk meg a zsemlemorzsával és az előzőleg lecsumázott, megmosott epret feldarabolva terítsük rá a tésztára.
A piskótához a tojásokat szétválasztás nélkül a csipet sóval és cukorral verjük duplájára, ez nálam 15 perc volt robotgép segítségével.
Óvatosan keverjük bele a lisztet és öntsük rá az epres tésztára, toljuk vissza a sütőbe és kb 20 perc alatt süssük készre. Teljesen hűstük ki.
A megmosott epret botmixerrel törjük össze. A mascarponét a két fajta cukorral összekeverjük és hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük és a 4 dl-t óvatosan beledolgozunk az epres krémmel.
A zselatint pici vízben (kb fél dl) csomómentesre keverjük, majd mikróban feloldjuk, kicsit lehűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez, végül a kihűlt tésztára kenjük.
A maradék tejszínt egyenletesen simítsuk a kész sütemény tetejére, majd szeletelésig rakjuk hűtőbe.
Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét, de lehagyható.
Ha másnap szeleteljük, még finomabb lesz!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »