Mámorító epres szelet recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 0,5 kg eper
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- csipet só
A krémhez:
- 40 dkg eper
- 8 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 4 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 csomag zselatin
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el.
A lisztet szárazon keverjük össze a szódabikarbónával, majd a többi hozzávalót hozzádva gyúrjunk nyújtható tésztát és 20 percre rakjuk be a hűtőbe pihenni (ha esetleg ragadna a tészta kevés lisztet még adjunk hozzá).
30*20 cm-es tepsibe mérete alapján vágjunk sütőpapírból egy darabot és nyújtsuk ki rajta a tésztát, emeljük a tepsibe, majd több helyen szurkáljuk meg villával.
Közben készítsük el a piskótát.
175 fokra előmelegített sütőben süssük meg félig a tésztát (kb 10 perc), szórjuk meg a zsemlemorzsával és az előzőleg lecsumázott, megmosott epret feldarabolva terítsük rá a tésztára.
A piskótához a tojásokat szétválasztás nélkül a csipet sóval és cukorral verjük duplájára, ez nálam 15 perc volt robotgép segítségével.
Óvatosan keverjük bele a lisztet és öntsük rá az epres tésztára, toljuk vissza a sütőbe és kb 20 perc alatt süssük készre. Teljesen hűstük ki.
A megmosott epret botmixerrel törjük össze. A mascarponét a két fajta cukorral összekeverjük és hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük és a 4 dl-t óvatosan beledolgozunk az epres krémmel.
A zselatint pici vízben (kb fél dl) csomómentesre keverjük, majd mikróban feloldjuk, kicsit lehűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez, végül a kihűlt tésztára kenjük.
A maradék tejszínt egyenletesen simítsuk a kész sütemény tetejére, majd szeletelésig rakjuk hűtőbe.
Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét, de lehagyható.
Ha másnap szeleteljük, még finomabb lesz!