Mámorító epres szelet recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 0,5 kg eper
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A piskótához:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- csipet só
A krémhez:
- 40 dkg eper
- 8 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 4 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 csomag zselatin
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el.
A lisztet szárazon keverjük össze a szódabikarbónával, majd a többi hozzávalót hozzádva gyúrjunk nyújtható tésztát és 20 percre rakjuk be a hűtőbe pihenni (ha esetleg ragadna a tészta kevés lisztet még adjunk hozzá).
30*20 cm-es tepsibe mérete alapján vágjunk sütőpapírból egy darabot és nyújtsuk ki rajta a tésztát, emeljük a tepsibe, majd több helyen szurkáljuk meg villával.
Közben készítsük el a piskótát.
175 fokra előmelegített sütőben süssük meg félig a tésztát (kb 10 perc), szórjuk meg a zsemlemorzsával és az előzőleg lecsumázott, megmosott epret feldarabolva terítsük rá a tésztára.
A piskótához a tojásokat szétválasztás nélkül a csipet sóval és cukorral verjük duplájára, ez nálam 15 perc volt robotgép segítségével.
Óvatosan keverjük bele a lisztet és öntsük rá az epres tésztára, toljuk vissza a sütőbe és kb 20 perc alatt süssük készre. Teljesen hűstük ki.
A megmosott epret botmixerrel törjük össze. A mascarponét a két fajta cukorral összekeverjük és hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük és a 4 dl-t óvatosan beledolgozunk az epres krémmel.
A zselatint pici vízben (kb fél dl) csomómentesre keverjük, majd mikróban feloldjuk, kicsit lehűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez, végül a kihűlt tésztára kenjük.
A maradék tejszínt egyenletesen simítsuk a kész sütemény tetejére, majd szeletelésig rakjuk hűtőbe.
Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét, de lehagyható.
Ha másnap szeleteljük, még finomabb lesz!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










