Mámorító epres szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 0,5 kg eper
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • csipet só

A krémhez:

  • 40 dkg eper
  • 8 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag zselatin

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el.

A lisztet szárazon keverjük össze a szódabikarbónával, majd a többi hozzávalót hozzádva gyúrjunk nyújtható tésztát és 20 percre rakjuk be a hűtőbe pihenni (ha esetleg ragadna a tészta kevés lisztet még adjunk hozzá).

30*20 cm-es tepsibe mérete alapján vágjunk sütőpapírból egy darabot és nyújtsuk ki rajta a tésztát, emeljük a tepsibe, majd több helyen szurkáljuk meg villával.

Közben készítsük el a piskótát.

175 fokra előmelegített sütőben süssük meg félig a tésztát (kb 10 perc), szórjuk meg a zsemlemorzsával és az előzőleg lecsumázott, megmosott epret feldarabolva terítsük rá a tésztára.

A piskótához a tojásokat szétválasztás nélkül a csipet sóval és cukorral verjük duplájára, ez nálam 15 perc volt robotgép segítségével.

Óvatosan keverjük bele a lisztet és öntsük rá az epres tésztára, toljuk vissza a sütőbe és kb 20 perc alatt süssük készre. Teljesen hűstük ki.

A megmosott epret botmixerrel törjük össze. A mascarponét a két fajta cukorral összekeverjük és hozzáadjuk az összeturmixolt eperhez.

Közben a tejszínt kemény habbá verjük és a 4 dl-t óvatosan beledolgozunk az epres krémmel.

A zselatint pici vízben (kb fél dl) csomómentesre keverjük, majd mikróban feloldjuk, kicsit lehűtjük és hozzáadjuk a kész krémhez, végül a kihűlt tésztára kenjük.

A maradék tejszínt egyenletesen simítsuk a kész sütemény tetejére, majd szeletelésig rakjuk hűtőbe.

Ízlés szerint díszíthetjük a tetejét, de lehagyható.

Ha másnap szeleteljük, még finomabb lesz!