Aranygaluska torta formában recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5-3 dl tej
- 3 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1/2 teáskanál só
Rétegezéshez:
- 10 dkg dió (vagy ízlés szerint több, aprítva)
- 10 dkg porcukor
- 5-15 dkg olvasztott vaj (ízlés szerint növelhető)
Vaníliasodóhoz:
- 6 dl tej
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- vanília őrlemény (vagy aroma)
Elkészítése:
Kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A robotgép táljába ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, sót, 2 dl tejet, a lisztet és a felfutott élesztőt. A hozzávalókat simára dagasztjuk, és ha szükséges, még egy kevés tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakarikákat először olvasztott vajba, majd a porcukorral kevert dióba forgatjuk, és a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük. A rétegezést folytatjuk, amíg a tészta elfogy, egymásra kb. 3 sor kerül.
A formába rakott tésztát letakarva még 20-25 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vanília sodó elkészítése:
A tojássárgájákat a cukorral, liszttel és vaníliával egy deci tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és ahogy habzani kezd, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd félretesszük hűlni.
A kész aranygaluskát darabokra tépkedve, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »









