Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aranygaluska torta formában recept

Aranygaluska torta formában
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 2,5-3 dl tej
    • 3 dkg cukor
    • 2 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 teáskanál só

    Rétegezéshez:

    • 10 dkg dió (vagy ízlés szerint több, aprítva)
    • 10 dkg porcukor
    • 5-15 dkg olvasztott vaj (ízlés szerint növelhető)

    Vaníliasodóhoz:

    • 6 dl tej
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • vanília őrlemény (vagy aroma)

    Elkészítése:

    Kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A robotgép táljába ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, sót, 2 dl tejet, a lisztet és a felfutott élesztőt. A hozzávalókat simára dagasztjuk, és ha szükséges, még egy kevés tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét kelesztjük.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakarikákat először olvasztott vajba, majd a porcukorral kevert dióba forgatjuk, és a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük. A rétegezést folytatjuk, amíg a tészta elfogy, egymásra kb. 3 sor kerül.

    A formába rakott tésztát letakarva még 20-25 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Vanília sodó elkészítése:

    A tojássárgájákat a cukorral, liszttel és vaníliával egy deci tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és ahogy habzani kezd, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd félretesszük hűlni.

    A kész aranygaluskát darabokra tépkedve, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek