Aranygaluska torta formában recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5-3 dl tej
- 3 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 teáskanál só
Rétegezéshez:
- 10 dkg dió (vagy ízlés szerint több, aprítva)
- 10 dkg porcukor
- 5-15 dkg olvasztott vaj (ízlés szerint növelhető)
Vaníliasodóhoz:
- 6 dl tej
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- vanília őrlemény (vagy aroma)
Elkészítése:
Kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A robotgép táljába ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, sót, 2 dl tejet, a lisztet és a felfutott élesztőt. A hozzávalókat simára dagasztjuk, és ha szükséges, még egy kevés tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakarikákat először olvasztott vajba, majd a porcukorral kevert dióba forgatjuk, és a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük. A rétegezést folytatjuk, amíg a tészta elfogy, egymásra kb. 3 sor kerül.
A formába rakott tésztát letakarva még 20-25 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vanília sodó elkészítése:
A tojássárgájákat a cukorral, liszttel és vaníliával egy deci tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és ahogy habzani kezd, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd félretesszük hűlni.
A kész aranygaluskát darabokra tépkedve, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »