Aranygaluska torta formában recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5-3 dl tej
- 3 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 teáskanál só
Rétegezéshez:
- 10 dkg dió (vagy ízlés szerint több, aprítva)
- 10 dkg porcukor
- 5-15 dkg olvasztott vaj (ízlés szerint növelhető)
Vaníliasodóhoz:
- 6 dl tej
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- vanília őrlemény (vagy aroma)
Elkészítése:
Kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A robotgép táljába ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, sót, 2 dl tejet, a lisztet és a felfutott élesztőt. A hozzávalókat simára dagasztjuk, és ha szükséges, még egy kevés tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakarikákat először olvasztott vajba, majd a porcukorral kevert dióba forgatjuk, és a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük. A rétegezést folytatjuk, amíg a tészta elfogy, egymásra kb. 3 sor kerül.
A formába rakott tésztát letakarva még 20-25 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vanília sodó elkészítése:
A tojássárgájákat a cukorral, liszttel és vaníliával egy deci tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és ahogy habzani kezd, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd félretesszük hűlni.
A kész aranygaluskát darabokra tépkedve, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »