Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos bejglitorta recept

Mákos bejglitorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg finomliszt
    • 5 dkg cukor
    • 25 dkg margarin
    • 2 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg élesztő
    • csipet só
    • 1 citrom reszelt héja

    Töltelék:

    • 60 dkg darált mák (ha vegyesen készítjük akkor 30 dkg darált dió és 30 dkg darált mák)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • ízlés szerint mazsola
    • karácsonyi fűszerek (fahéj, ánizs stb…ízlés szerint)
    • 35 dkg cukor
    • 2,5-3 dl víz

    Kenéshez:

    Elkészítése:

    Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel, majd az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk, kemény rugalmas tésztát kapunk.

    Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.

    Elkészítjük a forrázott máktölteléket. A darált mákot elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal valamint az ízlés szerinti fűszerekkel. Cukorszirupot főzünk a cukorból és a vízből.

    Amikor felforrt ráöntjük (leforrázzuk) az előkészített mákra és elkeverjük. Ugyanígy járunk el, ha dióval készítjük.

    A tésztát 6 cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kb 25-26 centis körré nyújtjuk a tésztadarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. További 3 cipóval ugyanígy járunk el. A maradék 2 darabot már nem kell elősütni.

    Egy 22-24 centis kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk. (A méret attól függ, hogy a kisült tésztalapok mennyire mentek össze a sütés során. Én 26 centis korongokat nyújtottam és 23 centisre sültek).

    A forma aljára egy nyers tsztalapot teszünk, majd a máktöltelék 1/5-öt részét rákenjük, egy elősütött tészta következik majd ismét a töltelék. Ezt addig folytatjuk amíg van tésztánk és töltelékünk.

    A tetejére a nyers tésztából kinyújtott lap kerül. Felvert tojással megkenjük és 30 percre meleg helyen pihentetjük. Ezután újra lekenjük és egy villával megszurkáljuk.

    Az előmelegíett sütőben, 180 fokon kb 45 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje akkor egy alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni.

    Az oldalát díszíthetjük darált mákkal, de hagyhatjuk szabadon, rusztikusan. Ha díszítjük, akkor a torta oldalát alaposan átkenjük ízlés szerinti lekvárral, majd a mákkal panírozzuk.

    Tipp:

    TIPP: Ha nagy méretű tortaformánk van pl. 28-30 centis, akkor 4 vagy 5 cipót készítsünk a tésztából.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá