Aranygaluska torta formában

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál só

Rétegezéshez:

  • 10 dkg dió (vagy ízlés szerint több, aprítva)
  • 10 dkg porcukor
  • 5-15 dkg olvasztott vaj (ízlés szerint növelhető)

Vaníliasodóhoz:

  • 6 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • vanília őrlemény (vagy aroma)

Elkészítése:

Kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A robotgép táljába ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, sót, 2 dl tejet, a lisztet és a felfutott élesztőt. A hozzávalókat simára dagasztjuk, és ha szükséges, még egy kevés tejet adunk hozzá, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakarikákat először olvasztott vajba, majd a porcukorral kevert dióba forgatjuk, és a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük. A rétegezést folytatjuk, amíg a tészta elfogy, egymásra kb. 3 sor kerül.

A formába rakott tésztát letakarva még 20-25 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vanília sodó elkészítése:

A tojássárgájákat a cukorral, liszttel és vaníliával egy deci tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és ahogy habzani kezd, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, majd félretesszük hűlni.

A kész aranygaluskát darabokra tépkedve, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.