Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos-meggyes aranygaluska recept

Mákos-meggyes aranygaluska
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • csipet só
    • 4 evőkanál cukor
    • 3-3,5 dl tej (liszttől függ)
    • 5 dkg vaj
    • 2,5 dkg élesztő
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Forgatáshoz:

    • 15-20 dkg darált mák
    • 10-12 dkg cukor (ízlés szerint)
    • 10 dkg vaj
    • 1 üveg magozott meggybefőtt

    Sodóhoz:

    • 4 dkg finomliszt
    • 5 dkg cukor
    • 1 vanília rúd
    • 20 g vaníliás cukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 8 dl tej

    Elkészítése:

    Tészta:

    A lisztet, sót, keverjük el a dagasztógép táljában. Készítsünk egy kisebb mélyedést a lisztben a tálba, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.

    Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával.

    Tegyük félre a tésztánkat, takarjuk le és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.

    Összeállítás:

    A meggyet alaposan lecsepegtetjük.

    A tésztát alaposan lisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két cm vastagságúra. Egy 5 cm átmérőjű pogácsszaggatóval szaggasunk ki köröket a tésztából.

    Szagattás után mártsuk bele egyesével a tésztát az olvasztott vajba, majd a cukrorral elkevert mákba forgatjuk. A sütőformát vajazzuk ki, majd tegyük tepsibe a tésztát, szórjuk meg a meggy felével. Újabb sor vajas-mákos galuska következik, majd a maradék meggy, végül a megmaradt mákos keveréket szórjuk a tetejére.

    Tegyük félre kelni a tortaformában lévő galuskákat 15-20 percre.

    Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40-45 perc alatt süssük készre.

    Sodó:

    Amíg sül az aranygaluskánk, készítsük el a sodót. A cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat. Az egészet csomómentesre keverjük, majd elkezdjük melegíteni.

    Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet és forraljuk be.

    A kész aranygaluskát a sodóval tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá