Hozzávalók:
Tésztához:
Forgatáshoz:
Sodóhoz:
Elkészítése:
Tészta:
A lisztet, sót, keverjük el a dagasztógép táljában. Készítsünk egy kisebb mélyedést a lisztben a tálba, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával.
Tegyük félre a tésztánkat, takarjuk le és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.
Összeállítás:
A meggyet alaposan lecsepegtetjük.
A tésztát alaposan lisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két cm vastagságúra. Egy 5 cm átmérőjű pogácsszaggatóval szaggasunk ki köröket a tésztából.
Szagattás után mártsuk bele egyesével a tésztát az olvasztott vajba, majd a cukrorral elkevert mákba forgatjuk. A sütőformát vajazzuk ki, majd tegyük tepsibe a tésztát, szórjuk meg a meggy felével. Újabb sor vajas-mákos galuska következik, majd a maradék meggy, végül a megmaradt mákos keveréket szórjuk a tetejére.
Tegyük félre kelni a tortaformában lévő galuskákat 15-20 percre.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40-45 perc alatt süssük készre.
Sodó:
Amíg sül az aranygaluskánk, készítsük el a sodót. A cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat. Az egészet csomómentesre keverjük, majd elkezdjük melegíteni.
Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet és forraljuk be.
A kész aranygaluskát a sodóval tálaljuk.