Mákos-meggyes aranygaluska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos-meggyes aranygaluska

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 4 evőkanál cukor
  • 3-3,5 dl tej (liszttől függ)
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája

Forgatáshoz:

  • 15-20 dkg darált mák
  • 10-12 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

Sodóhoz:

  • 4 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 vanília rúd
  • 20 g vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 8 dl tej

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet, sót, keverjük el a dagasztógép táljában. Készítsünk egy kisebb mélyedést a lisztben a tálba, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával.

Tegyük félre a tésztánkat, takarjuk le és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.

Összeállítás:

A meggyet alaposan lecsepegtetjük.

A tésztát alaposan lisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két cm vastagságúra. Egy 5 cm átmérőjű pogácsszaggatóval szaggasunk ki köröket a tésztából.

Szagattás után mártsuk bele egyesével a tésztát az olvasztott vajba, majd a cukrorral elkevert mákba forgatjuk. A sütőformát vajazzuk ki, majd tegyük tepsibe a tésztát, szórjuk meg a meggy felével. Újabb sor vajas-mákos galuska következik, majd a maradék meggy, végül a megmaradt mákos keveréket szórjuk a tetejére.

Tegyük félre kelni a tortaformában lévő galuskákat 15-20 percre.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40-45 perc alatt süssük készre.

Sodó:

Amíg sül az aranygaluskánk, készítsük el a sodót. A cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat. Az egészet csomómentesre keverjük, majd elkezdjük melegíteni.

Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet és forraljuk be.

A kész aranygaluskát a sodóval tálaljuk.