Grincs szelet recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 30 cm-es formához:
Piskóta:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- fél csomag (6g) sütőpor
Krém:
- 500 g mascarpone
- 3 dl habtejszin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek sózott, apróra vágott pisztácia
- 2 ek pisztáciás paszta
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag étkezési zselatin
Gyümölcszselé:
- 400 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 4 ek cukor
- 1 csomag étkezési zselatin
Elkészítése:
Piskóta:
A lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, mézeskalács fűszerkeverékkel összekeverjük. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukor felével, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, illetve egy csipet sót adokunk még hozzá (így jobban kiadja az ízeket).
Ezt követően a tojásfehérjét habosra keverjük a porcukor másik felével. Én úgy szoktam, hogy mielőtt elkezdeném teszek hozzá egy teáskanál citromlevet és csipetnyi sót, hogy megtartsa magát a hab. Mikor már látom, hogy elkezdett habosodni, de még nem lett teljesen felverve a hab, hozzáadom a porcukrot. Addig kavarom, amíg selymes és fényes nem lesz a hab.
Ezután hozzáadjuk apránként a habot a sárga krémhez. Ezt én szintén úgy szoktam, hogy a sárga krémhez a fehérje 1 negyed részét teszem hozzá és géppel átkavarom, hogy a sárga krém állaga könnyebb legyen. Ezután pedig hozzáteszem a többi habot és át forgatom, hogy a hab ne törjön.
A tortaformát vagy kikenjük vajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük.
Előmelegített légkeveréses sütőben 160 °-on 40 percig süssük, tűpróbával (fogpiszkálóval) vizsgáljuk a piskóta átsülését. Ha nem ragadt rá, akkor a piskóta elkészült (én személy szerint rácsra helyezem a piskótát a sütőformával fejjel lefelé, így nem esik össze a piskóta hülés közben).
Pisztáciás krém:
A mascarponét kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral és a pisztáciás pasztával (a pasztát óvatosan kell használni, ízlés szerint ajánlom! Általában 2-3 ek elég lehet).
Közben előkészítjük a zselatint. 1 dl vizet felmelegítünk és hozzáadjuk a zselatint. Addig kavarjuk, míg átlátszó nem lesz és a por is feloldódott. Félretesszük és hagyjuk kihűlni, amíg langyos nem lesz.
A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a habfixálót. Félidőnél hozzáöntjük a langyos zselatin felét és selymes állagúra keverjük a habot (fontos, hogy a zselatin ne legyen meleg, mert a hab folyékony marad tőle, illetve hideg/dermedt állagú se legyen a zselatin, mivel így zselatin darabok lesznek a krémben).
A zselatin másik felét a pisztáciás krémhez adjuk és átdolgozzuk hozzáadott pisztácia darabokkal együtt.
Ezt követően a felvert habot összedolgozzuk a pisztáciás krémmel.
Összeállítás:
Ha a piskóta kihűlt és kivettük a formából, helyezzük vissza a formába a piskótát és tegyük rá a pisztáciás krémet, majd helyezzük a hűtőbe.
Az erdei gyümölcsöt beletesszük egy edénybe és mintha lekvárt készítenénk elkezdjük főzni. Ha jól megfőtt, passzírozzuk át, hogy ne legyen magvas. Ha átpasszíroztuk, nagyjából 3-4 ek cukorral ízesítjük és tegyünk bele zselatint és 1 dl vizet öntsünk hozzá.
Ahogy feloldódott a zselatin és az íze is megfelelő a lekvárnak, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt és nem dermedt meg öntsük a tortánk tetejére és hagyjuk a hűtőben állni.
Miután a zselés rész megdermedt a tortán, tetszés szerint díszítsük és fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »