Grincs szelet recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 30 cm-es formához:
Piskóta:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- fél csomag (6g) sütőpor
Krém:
- 500 g mascarpone
- 3 dl habtejszin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek sózott, apróra vágott pisztácia
- 2 ek pisztáciás paszta
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag étkezési zselatin
Gyümölcszselé:
- 400 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 4 ek cukor
- 1 csomag étkezési zselatin
Elkészítése:
Piskóta:
A lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, mézeskalács fűszerkeverékkel összekeverjük. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukor felével, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, illetve egy csipet sót adokunk még hozzá (így jobban kiadja az ízeket).
Ezt követően a tojásfehérjét habosra keverjük a porcukor másik felével. Én úgy szoktam, hogy mielőtt elkezdeném teszek hozzá egy teáskanál citromlevet és csipetnyi sót, hogy megtartsa magát a hab. Mikor már látom, hogy elkezdett habosodni, de még nem lett teljesen felverve a hab, hozzáadom a porcukrot. Addig kavarom, amíg selymes és fényes nem lesz a hab.
Ezután hozzáadjuk apránként a habot a sárga krémhez. Ezt én szintén úgy szoktam, hogy a sárga krémhez a fehérje 1 negyed részét teszem hozzá és géppel átkavarom, hogy a sárga krém állaga könnyebb legyen. Ezután pedig hozzáteszem a többi habot és át forgatom, hogy a hab ne törjön.
A tortaformát vagy kikenjük vajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük.
Előmelegített légkeveréses sütőben 160 °-on 40 percig süssük, tűpróbával (fogpiszkálóval) vizsgáljuk a piskóta átsülését. Ha nem ragadt rá, akkor a piskóta elkészült (én személy szerint rácsra helyezem a piskótát a sütőformával fejjel lefelé, így nem esik össze a piskóta hülés közben).
Pisztáciás krém:
A mascarponét kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral és a pisztáciás pasztával (a pasztát óvatosan kell használni, ízlés szerint ajánlom! Általában 2-3 ek elég lehet).
Közben előkészítjük a zselatint. 1 dl vizet felmelegítünk és hozzáadjuk a zselatint. Addig kavarjuk, míg átlátszó nem lesz és a por is feloldódott. Félretesszük és hagyjuk kihűlni, amíg langyos nem lesz.
A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a habfixálót. Félidőnél hozzáöntjük a langyos zselatin felét és selymes állagúra keverjük a habot (fontos, hogy a zselatin ne legyen meleg, mert a hab folyékony marad tőle, illetve hideg/dermedt állagú se legyen a zselatin, mivel így zselatin darabok lesznek a krémben).
A zselatin másik felét a pisztáciás krémhez adjuk és átdolgozzuk hozzáadott pisztácia darabokkal együtt.
Ezt követően a felvert habot összedolgozzuk a pisztáciás krémmel.
Összeállítás:
Ha a piskóta kihűlt és kivettük a formából, helyezzük vissza a formába a piskótát és tegyük rá a pisztáciás krémet, majd helyezzük a hűtőbe.
Az erdei gyümölcsöt beletesszük egy edénybe és mintha lekvárt készítenénk elkezdjük főzni. Ha jól megfőtt, passzírozzuk át, hogy ne legyen magvas. Ha átpasszíroztuk, nagyjából 3-4 ek cukorral ízesítjük és tegyünk bele zselatint és 1 dl vizet öntsünk hozzá.
Ahogy feloldódott a zselatin és az íze is megfelelő a lekvárnak, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt és nem dermedt meg öntsük a tortánk tetejére és hagyjuk a hűtőben állni.
Miután a zselés rész megdermedt a tortán, tetszés szerint díszítsük és fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »