Hozzávalók egy 30 cm-es formához:
Piskóta:
Krém:
Gyümölcszselé:
Elkészítése:
A lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, mézeskalács fűszerkeverékkel összekeverjük. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukor felével, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, illetve egy csipet sót adokunk még hozzá (így jobban kiadja az ízeket).
Ezt követően a tojásfehérjét habosra keverjük a porcukor másik felével. Én úgy szoktam, hogy mielőtt elkezdeném teszek hozzá egy teáskanál citromlevet és csipetnyi sót, hogy megtartsa magát a hab. Mikor már látom, hogy elkezdett habosodni, de még nem lett teljesen felverve a hab, hozzáadom a porcukrot. Addig kavarom, amíg selymes és fényes nem lesz a hab.
Ezután hozzáadjuk apránként a habot a sárga krémhez. Ezt én szintén úgy szoktam, hogy a sárga krémhez a fehérje 1 negyed részét teszem hozzá és géppel átkavarom, hogy a sárga krém állaga könnyebb legyen. Ezután pedig hozzáteszem a többi habot és át forgatom, hogy a hab ne törjön.
A tortaformát vagy kikenjük vajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük.
Előmelegített légkeveréses sütőben 160 °-on 40 percig süssük, tűpróbával (fogpiszkálóval) vizsgáljuk a piskóta átsülését. Ha nem ragadt rá, akkor a piskóta elkészült (én személy szerint rácsra helyezem a piskótát a sütőformával fejjel lefelé, így nem esik össze a piskóta hülés közben).
A mascarponét kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral és a pisztáciás pasztával (a pasztát óvatosan kell használni, ízlés szerint ajánlom! Általában 2-3 ek elég lehet).
Közben előkészítjük a zselatint. 1 dl vizet felmelegítünk és hozzáadjuk a zselatint. Addig kavarjuk, míg átlátszó nem lesz és a por is feloldódott. Félretesszük és hagyjuk kihűlni, amíg langyos nem lesz.
A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a habfixálót. Félidőnél hozzáöntjük a langyos zselatin felét és selymes állagúra keverjük a habot (fontos, hogy a zselatin ne legyen meleg, mert a hab folyékony marad tőle, illetve hideg/dermedt állagú se legyen a zselatin, mivel így zselatin darabok lesznek a krémben).
A zselatin másik felét a pisztáciás krémhez adjuk és átdolgozzuk hozzáadott pisztácia darabokkal együtt.
Ezt követően a felvert habot összedolgozzuk a pisztáciás krémmel.
Ha a piskóta kihűlt és kivettük a formából, helyezzük vissza a formába a piskótát és tegyük rá a pisztáciás krémet, majd helyezzük a hűtőbe.
Az erdei gyümölcsöt beletesszük egy edénybe és mintha lekvárt készítenénk elkezdjük főzni. Ha jól megfőtt, passzírozzuk át, hogy ne legyen magvas. Ha átpasszíroztuk, nagyjából 3-4 ek cukorral ízesítjük és tegyünk bele zselatint és 1 dl vizet öntsünk hozzá.
Ahogy feloldódott a zselatin és az íze is megfelelő a lekvárnak, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt és nem dermedt meg öntsük a tortánk tetejére és hagyjuk a hűtőben állni.
Miután a zselés rész megdermedt a tortán, tetszés szerint díszítsük és fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!