Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas-aszalt szilvás bejgli recept

Fahéjas-aszalt szilvás bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 5 dkg porcukor
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 1,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg élesztő
    • csipet só
    • fél citrom reszelt héja

    Töltelék:

    • kb 70 dkg aszalt szilva
    • 15 dkg cukor
    • 2 ek méz
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 dl víz
    • 3 dl vörösbor
    • 5-6 db őrölt szegfűszeg
    • 2 kiskanál őrölt fahéj

    Kenéshez:

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk, míg kemény, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.

    Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba öntjük a vizet a cukrot és a fűszereket, alacsony lángon sűrű szirupot főzünk belőle. Amikor kezd arany színű lenni, akkor hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és az aszalt szilvát. Tovább főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhult és újra szirup állagú lesz a lé. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.

    A tésztát 3 cipóra osztjuk, vékony téglalappá nyújtjuk (kb 20*30 cm) és a töltelék 1/3-át rákenjük, az oldalán elhagyunk 1-1 centit, amit visszahajtunk és végül feltekerjük. A többi tésztát is elkészítjük.

    A bejglik tetejét megkenjük felvert tojássárgájával. Hűtőbe tesszük, szárítjuk a tojást a tetején. Ha megszáradt újra lekenjük, de most tojásfehérjével.

    Ismét szárítjuk, villával megszurkáljuk és csak ezután sütjük. (ezt be kell tartani, mert csak így lesz szép márványos a teteje).

    180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá