Fahéjas-aszalt szilvás bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • kb 70 dkg aszalt szilva
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 3 dl vörösbor
  • 5-6 db őrölt szegfűszeg
  • 2 kiskanál őrölt fahéj

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk, míg kemény, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba öntjük a vizet a cukrot és a fűszereket, alacsony lángon sűrű szirupot főzünk belőle. Amikor kezd arany színű lenni, akkor hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és az aszalt szilvát. Tovább főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhult és újra szirup állagú lesz a lé. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.

A tésztát 3 cipóra osztjuk, vékony téglalappá nyújtjuk (kb 20*30 cm) és a töltelék 1/3-át rákenjük, az oldalán elhagyunk 1-1 centit, amit visszahajtunk és végül feltekerjük. A többi tésztát is elkészítjük.

A bejglik tetejét megkenjük felvert tojássárgájával. Hűtőbe tesszük, szárítjuk a tojást a tetején. Ha megszáradt újra lekenjük, de most tojásfehérjével.

Ismét szárítjuk, villával megszurkáljuk és csak ezután sütjük. (ezt be kell tartani, mert csak így lesz szép márványos a teteje).

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.