Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Kenéshez:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk, míg kemény, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba öntjük a vizet a cukrot és a fűszereket, alacsony lángon sűrű szirupot főzünk belőle. Amikor kezd arany színű lenni, akkor hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és az aszalt szilvát. Tovább főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhult és újra szirup állagú lesz a lé. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk, vékony téglalappá nyújtjuk (kb 20*30 cm) és a töltelék 1/3-át rákenjük, az oldalán elhagyunk 1-1 centit, amit visszahajtunk és végül feltekerjük. A többi tésztát is elkészítjük.
A bejglik tetejét megkenjük felvert tojássárgájával. Hűtőbe tesszük, szárítjuk a tojást a tetején. Ha megszáradt újra lekenjük, de most tojásfehérjével.
Ismét szárítjuk, villával megszurkáljuk és csak ezután sütjük. (ezt be kell tartani, mert csak így lesz szép márványos a teteje).
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.