Epres fehércsoki mousse torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 21 cm-es tortaformához:
Eperzselé:
- 300 g eper
- 30 g cukor
- 5 g zselatin (por)
- 30 ml hideg víz
Csokis tészta:
- 100 g finomliszt
- 30 g kakaópor
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 100 g cukor
- 5 g vanília kivonat
- 45 g olaj
- 100 g író
- 100 ml forrásban lévő víz
Fehrécsoki mousse:
- 230 g fehér csoki apróra vágva vagy pasztilla
- 160 g tejszín
- 400 ml jól lehőtött habtejszín
- 7 g zselatin (por)
- 45 ml hideg víz
Csokis tükörglazúr:
- 100 g édesített, sürített tej
- 175 g étcsoki
- 150 g cukor
- 100 ml víz
- 10 g zselatin
- 50 ml hideg víz
- 25 g cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
Eperzselé:
A vizet ráöntjük a zselatinra és hagyjuk, had duzzadjon meg.
A megmosott és feldarabolt epret a cukorral kb 5 percig forraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A folyadékot átszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek bele. A vizes zselatint mikróban feloldjuk, majd az eperhez keverjük.
A tortaformát (akkora, amiben, majd a lapot sütjük) folpackkal kibéleljük, majd a langyosra hűlt epres folyadékot beleöntjük és hűtőbe tesszük.
Tészta:
A lisztet, kakaóport, sót, sütőport egy edényben elkeverjük. A tojást a cukorral és olajjal kihabosítjuk. Ekkor belekeverjük az írót is és azzal is elkeverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, tovább keverjük, majd több részletben beledolgozzuk a lisztes keveréket is.
Amikor már sima, akkor a forrásban lévő vizet is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett, majd az egészet simára keverjük.
A kész masszát az előkészített formába öntjük és 180 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük, majd a formából kivéve kihűtjük.
Fehércsoki mousse:
A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet.
A fekércsokit és a tejszínt gőz fölött összeolvasztjuk, majd belekeverjük a mikoróban felmelegített zselatint is.
A jól behűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt fehércsokis keverékkel összedolgozzuk.
Összeállítás:
Egy 24 cm-es, magas falú forma aljára tesszük a lapot, aminek a tetejét egyenesre vágtuk. A lapon és körben a szélén, eloszlatjuk a fehércsokis krém felét, majd erre rátesszük az eperzselét és befedjük a maradék fehércsokis mousse-al. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinra ráöntünk 50 ml vizet. A cukrohoz hozzáajuk a 100 ml vizet, kakaóport, sürített tejet és összemelegítjük. Még forrón hozzáadjuk a felmelegített zselatint és ráöntjük a csokira, majd addig keverjük, amíg a massza teljesen sima nem lesz.
A tortát kivesszük a formából, majd egy nagy tepsire egy kisebb edényt teszünk, majd erre tesszük a tortát. A glazúrt akkor öntjük rá, amikor már teljesen kihűlt és kezd sűrűsödni.
Nem baj, ha először nem fedi be teljesen a glazúr a tortát. Hagyjuk, hogy a felesleg lecsepegjen, majd mikor a tortán megdermedt a glazúr, akkor a tepsiről a maradékot összegyűjtjük, újra megolvasztjuk, majd bevonjuk vele ismét a tortánkat.
Amikor a máz megdermedt, akkor lehet is szeletelni és tálalni.