Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Epres fehércsoki mousse torta recept

Epres fehércsoki mousse torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók egy 21 cm-es tortaformához:
    Eperzselé:

    • 300 g eper
    • 30 g cukor
    • 5 g zselatin (por)
    • 30 ml hideg víz

    Csokis tészta:

    • 100 g finomliszt
    • 30 g kakaópor
    • 5 g sütőpor
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 100 g cukor
    • 5 g vanília kivonat
    • 45 g olaj
    • 100 g  író
    • 100 ml  forrásban lévő víz

    Fehrécsoki mousse:

    • 230 g fehér csoki apróra vágva vagy pasztilla
    • 160 g tejszín
    • 400  ml jól lehőtött habtejszín
    • 7 g zselatin (por)
    • 45 ml hideg víz

    Csokis tükörglazúr:

    • 100 g édesített, sürített tej
    • 175 g étcsoki
    • 150 g cukor
    • 100 ml víz
    • 10 g zselatin
    • 50 ml hideg víz
    • 25 g cukrozatlan kakaópor

    Elkészítése:

    Eperzselé:

    A vizet ráöntjük a zselatinra és hagyjuk, had duzzadjon meg.

    A megmosott és feldarabolt epret a cukorral kb 5 percig forraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A folyadékot átszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek bele. A vizes zselatint mikróban feloldjuk, majd az eperhez keverjük.

    A tortaformát (akkora, amiben, majd a lapot sütjük) folpackkal kibéleljük, majd a langyosra hűlt epres folyadékot beleöntjük és hűtőbe tesszük.

    Tészta:

    A lisztet, kakaóport, sót, sütőport egy edényben elkeverjük. A tojást a cukorral és olajjal kihabosítjuk. Ekkor belekeverjük az írót is és azzal is elkeverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, tovább keverjük, majd több részletben beledolgozzuk a lisztes keveréket is.

    Amikor már sima, akkor a forrásban lévő vizet is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett, majd az egészet simára keverjük.

    A kész masszát az előkészített formába öntjük és 180 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük, majd a formából kivéve kihűtjük.

    Fehércsoki mousse:

    A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet.

    A fekércsokit és a tejszínt gőz fölött összeolvasztjuk, majd belekeverjük a mikoróban felmelegített zselatint is.

    A jól behűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt fehércsokis keverékkel összedolgozzuk.

    Összeállítás:

    Egy 24 cm-es, magas falú forma aljára tesszük a lapot, aminek a tetejét egyenesre vágtuk. A lapon és körben a szélén, eloszlatjuk a fehércsokis krém felét, majd erre rátesszük az eperzselét és befedjük a maradék fehércsokis mousse-al. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

    Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinra ráöntünk 50 ml vizet. A cukrohoz hozzáajuk a 100 ml vizet, kakaóport, sürített tejet és összemelegítjük. Még forrón hozzáadjuk a felmelegített zselatint és ráöntjük a csokira, majd addig keverjük, amíg a massza teljesen sima nem lesz.

    A tortát kivesszük a formából, majd egy nagy tepsire egy kisebb edényt teszünk, majd erre tesszük a tortát. A glazúrt akkor öntjük rá, amikor már teljesen kihűlt és kezd sűrűsödni.

    Nem baj, ha először nem fedi be teljesen a glazúr a tortát. Hagyjuk, hogy a felesleg lecsepegjen, majd mikor a tortán megdermedt a glazúr, akkor a tepsiről a maradékot összegyűjtjük, újra megolvasztjuk, majd bevonjuk vele ismét a tortánkat.

    Amikor a máz megdermedt, akkor lehet is szeletelni és tálalni.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá