Epres fehércsoki mousse torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Epres fehércsoki mousse torta

Hozzávalók egy 21 cm-es tortaformához:
Eperzselé:

  • 300 g eper
  • 30 g cukor
  • 5 g zselatin (por)
  • 30 ml hideg víz

Csokis tészta:

  • 100 g finomliszt
  • 30 g kakaópor
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 100 g cukor
  • 5 g vanília kivonat
  • 45 g olaj
  • 100 g  író
  • 100 ml  forrásban lévő víz

Fehrécsoki mousse:

  • 230 g fehér csoki apróra vágva vagy pasztilla
  • 160 g tejszín
  • 400  ml jól lehőtött habtejszín
  • 7 g zselatin (por)
  • 45 ml hideg víz

Csokis tükörglazúr:

  • 100 g édesített, sürített tej
  • 175 g étcsoki
  • 150 g cukor
  • 100 ml víz
  • 10 g zselatin
  • 50 ml hideg víz
  • 25 g cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:

Eperzselé:

A vizet ráöntjük a zselatinra és hagyjuk, had duzzadjon meg.

A megmosott és feldarabolt epret a cukorral kb 5 percig forraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. A folyadékot átszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek bele. A vizes zselatint mikróban feloldjuk, majd az eperhez keverjük.

A tortaformát (akkora, amiben, majd a lapot sütjük) folpackkal kibéleljük, majd a langyosra hűlt epres folyadékot beleöntjük és hűtőbe tesszük.

Tészta:

A lisztet, kakaóport, sót, sütőport egy edényben elkeverjük. A tojást a cukorral és olajjal kihabosítjuk. Ekkor belekeverjük az írót is és azzal is elkeverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, tovább keverjük, majd több részletben beledolgozzuk a lisztes keveréket is.

Amikor már sima, akkor a forrásban lévő vizet is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett, majd az egészet simára keverjük.

A kész masszát az előkészített formába öntjük és 180 fokon kb 30-35 perc alatt készre sütjük, majd a formából kivéve kihűtjük.

Fehércsoki mousse:

A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet.

A fekércsokit és a tejszínt gőz fölött összeolvasztjuk, majd belekeverjük a mikoróban felmelegített zselatint is.

A jól behűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt fehércsokis keverékkel összedolgozzuk.

Összeállítás:

Egy 24 cm-es, magas falú forma aljára tesszük a lapot, aminek a tetejét egyenesre vágtuk. A lapon és körben a szélén, eloszlatjuk a fehércsokis krém felét, majd erre rátesszük az eperzselét és befedjük a maradék fehércsokis mousse-al. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinra ráöntünk 50 ml vizet. A cukrohoz hozzáajuk a 100 ml vizet, kakaóport, sürített tejet és összemelegítjük. Még forrón hozzáadjuk a felmelegített zselatint és ráöntjük a csokira, majd addig keverjük, amíg a massza teljesen sima nem lesz.

A tortát kivesszük a formából, majd egy nagy tepsire egy kisebb edényt teszünk, majd erre tesszük a tortát. A glazúrt akkor öntjük rá, amikor már teljesen kihűlt és kezd sűrűsödni.

Nem baj, ha először nem fedi be teljesen a glazúr a tortát. Hagyjuk, hogy a felesleg lecsepegjen, majd mikor a tortán megdermedt a glazúr, akkor a tepsiről a maradékot összegyűjtjük, újra megolvasztjuk, majd bevonjuk vele ismét a tortánkat.

Amikor a máz megdermedt, akkor lehet is szeletelni és tálalni.