Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokis mousse torta recept

Csokis mousse torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
    Piskóta:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 115 g porcukor
    • 1,5 dl tej
    • 0,5 dl étolaj
    • 200 g finomliszt
    • fél cs sütőpor
    • 2 tk kakaópor

    Csokis mousse:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 70 g cukor
    • 3 dl meleg tej
    • 150 g fejéhcsoki
    • 150 g tejcsoki
    • 5 dl habtejszín
    • 20 g zselatin (fontos, hogy az expressz zselatin nem jó ehhez)
    • 90 ml víz

    Elkészítése:

    A piskótához válasszunk szét a tojásokat, majd a tojásfehérjéket verjük kemény habbá. Tegyük félre.

    A tojássárgákhoz adjuk hozzá a porcukrot, majd keverjük össze. Ezt követően adjuk hozzá az olajat, ismét keverjük össze, majd adjuk hozzá a tej kb felét, ismét keverjük el.

    Adjuk hozzá a liszt felét, illetve fél csomag sütőport és kverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a liszt illetve a tej másik felét, ismét keverjük csomómentesre, majd keverjük bele a kakaóport is.

    Végül adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét 2 részletben és óvatosan kevejük össze, vigyázva, hogy a habot ne verjük szét, hiszen ez ad tartást a piskótánkak.

    Öntsük a pistótát a kibélelt formába, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben süssük nagyjából 30 percig.

    Mérjünk ki 45 ml vizet és öntsünk bele 10 g zselatint. Fontos, az expressz zselatin nem jó ehhez! Keverjük össze, majd tegyük félre.

    3 tojássárgájához adjunk 35 g cukrot és keverjük össze, majd adjunk hozzá 1,5 dl langyos tejet. Tűz felett főzzük krémesre. Ne lepődjük meg, ha nem sűrűsödik be eléggé, ez nem puding, épp csak egy kicsit el kell kezdenie sűrűsödni. Arra viszont figyeljünk, hogy le ne kapja, tehát közepes lángon folyamatos kevergetés mellett főzzük!

    Ezt követően öntsük bele a fehércsokit, keverjük el benne, majd tegyük félre legalább fél órára, hogy teljesen kihűljön. Fontos, hogy teljesen kihűljön, másképp kicsapódik a habtejszín!

    Fél óra elteltével 250 ml habtejszínt verjünk lágy habbá (kb mint az olvadt fagyi), öntsük a felvert habtejszínhez a kihűlt csokis krémünket, majd keverjük össze.

    A zselatint mikróban olvasszuk meg kb 10 másodperc alatt, majd öntsük ezt is a csokis moussehoz.

    A tejcsokis mousse teljesen ugyanígy készül, csak fehércsoki helyett tejcsokit rakunk bele. Érdemes páruzamosan csinálni a fehércsokissal.

    Végül a kisült piskótát hagyjuk a tortakarikában. Érdemes a tortakarika szélére sütőpapírt tenni, hogy majd könnyebben el tudjuk választani a mousse-t a torta formától, majd felváltva öntsük bele egy kicsit a fehércsokis mousse-ból és egy kicsit a tejcsokis mousse-ból, ezáltal szép mintás lesz. Illetve a legvégén egy hurkapálca segítségével rajzoljunk virágmintát a tetejére. Kívültől a torta közepéig húzzunk vonalakat.

    Tegyük hűtőbe legalább 4 órára!

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá