Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládés-vaníliás profiterol recept

Csokoládés-vaníliás profiterol
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Égetett tésztához:

    • 6 dkg liszt
    • 6 dkg vaj
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
    • 0,5 dl víz
    • csipet só
    • csipet cukor

    Vaníliakrémhez:

    • 5 dl tej
    • 3 cs vaníliás cukor
    • 4 dkg étkezési keményítő
    • 5 dkg kristálycukor
    • 10 dkg porcukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)

    Csokoládékrémhez:

    • 1 cs csokoládés pudingpor
    • 3 ek kristálycukor
    • 5 dl tej
    • 2 dl habtejszín

    Elkészítése:

    A vízhez adjuk hozzá a vajat, a csipet sót és cukrot, majd melegítsük forráspontig. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a lisztet és pár percig kevergetve addig pirítsuk a tésztát míg elválik az edény falától (nyugodtan pirítsuk pár percig a tésztát, nem fog leégni).

    Ezután vegyük le a tűzről, tegyük át egy tálba, hagyjuk hűlni, majd egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, hogy egy sima tésztát kapjunk.

    A tésztát ezután kanalazzuk nyomózsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, nyomjunk nagyobb diónyit a masszából.

    Ezután alaposan spricceljük le vízzel a tésztát, mielőtt betennénk a sütőbe.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem).

    Amikor a tészta megsült, nyissuk ki a sütőajtót résnyire, hagyjuk pár percig a meleg sütőben, majd vegyük ki és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.

    Az étkezési keményítőt keverjük össze a vaníliás cukorral és a kristálycukorral, majd öntsük fel a hideg tejjel, és közben keverjük simára. A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, robotgéppel keverjük jó habosra, majd öntsük hozzá egy keveset a tejes keverékből és keverjük simára.

    Ezután a tejes-keményítős-cukros keveréket melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos keveréket, és addig főzzük míg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy tálba, folpack fóliával fedjük le, majd így hagyjuk kihűlni.

    Amikor a vaníliakrém kihűlt, kanalazzuk nyomózsákba és töltsük meg vele a kis fánkocskákat.

    Ezután helyezzük egy jénai tálba egymás mellé a megtöltött fánkokat, majd készítsük el a csokoládékrémet és kanalazzuk a fánkok tetejére.

    A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

    A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a közben teljesen kihűlt pudinghoz.

    A jénai tálba sorakoztatott, megtöltött fánkokra ezután kanalazzuk rá az elkészült csokoládékrémet.

    Tipp:

    Az elkészült csokoládés-vaníliás profiterolt kínálhatjuk rögtön, akkor az égetett tészta még jó ropogós, de ízlés szerint betehetjük tálalásig a hűtőbe, akkor viszont a fánk tésztája a tölteléktől felpuhul.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá