Csokoládés-vaníliás profiterol

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csokoládés-vaníliás profiterol

Hozzávalók:
Égetett tésztához:

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 2 db tojás (nagy)
  • 0,5 dl víz
  • csipet só
  • csipet cukor

Vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojássárga (nagy)

Csokoládékrémhez:

  • 1 cs csokoládés pudingpor
  • 3 ek kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A vízhez adjuk hozzá a vajat, a csipet sót és cukrot, majd melegítsük forráspontig. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a lisztet és pár percig kevergetve addig pirítsuk a tésztát míg elválik az edény falától (nyugodtan pirítsuk pár percig a tésztát, nem fog leégni).

Ezután vegyük le a tűzről, tegyük át egy tálba, hagyjuk hűlni, majd egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, hogy egy sima tésztát kapjunk.

A tésztát ezután kanalazzuk nyomózsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, nyomjunk nagyobb diónyit a masszából.

Ezután alaposan spricceljük le vízzel a tésztát, mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem).

Amikor a tészta megsült, nyissuk ki a sütőajtót résnyire, hagyjuk pár percig a meleg sütőben, majd vegyük ki és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.

Az étkezési keményítőt keverjük össze a vaníliás cukorral és a kristálycukorral, majd öntsük fel a hideg tejjel, és közben keverjük simára. A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, robotgéppel keverjük jó habosra, majd öntsük hozzá egy keveset a tejes keverékből és keverjük simára.

Ezután a tejes-keményítős-cukros keveréket melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos keveréket, és addig főzzük míg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy tálba, folpack fóliával fedjük le, majd így hagyjuk kihűlni.

Amikor a vaníliakrém kihűlt, kanalazzuk nyomózsákba és töltsük meg vele a kis fánkocskákat.

Ezután helyezzük egy jénai tálba egymás mellé a megtöltött fánkokat, majd készítsük el a csokoládékrémet és kanalazzuk a fánkok tetejére.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a közben teljesen kihűlt pudinghoz.

A jénai tálba sorakoztatott, megtöltött fánkokra ezután kanalazzuk rá az elkészült csokoládékrémet.

Tipp:

Az elkészült csokoládés-vaníliás profiterolt kínálhatjuk rögtön, akkor az égetett tészta még jó ropogós, de ízlés szerint betehetjük tálalásig a hűtőbe, akkor viszont a fánk tésztája a tölteléktől felpuhul.