Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bolognai virág recept

Bolognai virág
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 80 dkg liszt
    • 4 dkg élesztő
    • 1 ek kacsazsír vagy 3 ek étolaj
    • pici só
    • langyos víz

    Bolognai töltelék:

    • 25 dkg darált sertés hús
    • 25 dkg darált marhahús
    • 3 ek étolaj
    • 1 nagy vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 kis ü szeletelt gomba
    • 1 kis doboz sűrített paradicsom
    • 1/2 üveg bolognai szósz
    • 1 tk fűszerpaprika
    • 1 tk morzsolt bazsalikom vagy 6-7 db friss levél apróra vágva
    • csipet őrölt bors
    • csipet só
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15+5 dkg trappista sajt

    A tetejére:

    • 3 dkg sajtcsík
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kevés szezámmag

    Elkészítése:

    A bolognaival kezdünk, mert hűlnie kell!

    A felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az étolajon kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a 2 féle darált húst, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a húsok apró darálék formában ki nem fehérednek.

    Ekkor hozzáadjuk az üveges gombát a levével együtt, a fűszereket és a paradicsom pürét, ha száraznak találjuk, egy kevéske vizet hozzáöntve lassú lángon legalább 18-20 percet rotyogtatjuk, amíg a leve teljesen el nem fő.

    Ezután hozzáadjuk a 1/2 ü bolognai szószt és elkeverjük, végül elzárjuk a lángot és merülő mixerrel, vagy turmixgépben kissé megpépesítjük (így kenhetőbb lesz) és félretesszük hűlni!
    Miután teljesen kihűlt, hozzáadunk 1 db felvert tojást és 5 dkg reszelt sajtot és jól összekeverjük!

    A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve elmorzsoljuk benne az élesztőt és 1,5 dl langyos vizet ráöntve hagyjuk, hogy feloldódjon.

    Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű kacsazsírt vagy étolajat és további pici langyos vizet adagolva szép sima, puha tésztagombócot készítünk. Letakarjuk és 25-30 percet pihentetjük.

    2 részre osztjuk és mindkettőből kb. 35cm átmérőjű és 1/2cm vastagságú kerek lapot sodrunk.

    Egyik lapot sütőpapírra tesszük, ráhalmozzuk és elsimítjuk rajta a bolognai masszát, ráreszelünk 15 dkg trappista sajtot, majd a másik kerek lappal bevonjuk és egy sima üvegpoharat helyezünk a közepére. Nem kell rányomni, mert igazából nincs szerepe.

    Eközben a sütőt előmelegítjük 185 fokra!

    Pizzavágóval kívülről befelé haladva egyenletes méretűre bevágjuk, amíg a pizzavágó el nem éri a pohár oldalát, megkenjük a felvert tojással, ízlés szerint épp csak díszítésképpen szezámmagot szórhatunk rá és a sütőpapír segítségével lapos peremű sütőlemezre csúsztatjuk.

    viru00e1g-1

    Ezután minden bevágást kétszer megtekerünk, amíg körbe nem ér, így kapunk szép virágmintát.

    A kis keskeny sajtcsíkokkal a közepét még megdíszíthetjük (most én rácsokat készítettem) és az előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) szép arany színűre sütjük. Sütési idő kb 40 perc.

    viru00e1g-1

    Miután megsült, várunk 1-2 percet és ezután rácsra tesszük, hogy alulról is szellőzzön, így nem fog befülledni a tömör sült tészta!

    Névnapra, férfiaknak szülinapra, vagy csak simán a vacsorához körbeülni mutatós és rendkívül laktató étel!

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    A kör alakot én úgy szoktam készíteni, hogy a kinyújtott tésztára egy hatalmas fedőt helyezek és késsel körbevágom!
    A leeső széleket összegyúrom, pihentetem, újra kinyújtom és tojással megkenve, pici sajttal megszórva azokat is meg szoktam sütni, nálunk az ilyen egyszerű rágcsák mindig hamar elkopnak.. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá