Hozzávalók:
Bolognai töltelék:
A tetejére:
Elkészítése:
A bolognaival kezdünk, mert hűlnie kell!
A felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az étolajon kissé megfuttatjuk, hozzáadjuk a 2 féle darált húst, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a húsok apró darálék formában ki nem fehérednek.
Ekkor hozzáadjuk az üveges gombát a levével együtt, a fűszereket és a paradicsom pürét, ha száraznak találjuk, egy kevéske vizet hozzáöntve lassú lángon legalább 18-20 percet rotyogtatjuk, amíg a leve teljesen el nem fő.
Ezután hozzáadjuk a 1/2 ü bolognai szószt és elkeverjük, végül elzárjuk a lángot és merülő mixerrel, vagy turmixgépben kissé megpépesítjük (így kenhetőbb lesz) és félretesszük hűlni!
Miután teljesen kihűlt, hozzáadunk 1 db felvert tojást és 5 dkg reszelt sajtot és jól összekeverjük!
A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve elmorzsoljuk benne az élesztőt és 1,5 dl langyos vizet ráöntve hagyjuk, hogy feloldódjon.
Hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű kacsazsírt vagy étolajat és további pici langyos vizet adagolva szép sima, puha tésztagombócot készítünk. Letakarjuk és 25-30 percet pihentetjük.
2 részre osztjuk és mindkettőből kb. 35cm átmérőjű és 1/2cm vastagságú kerek lapot sodrunk.
Egyik lapot sütőpapírra tesszük, ráhalmozzuk és elsimítjuk rajta a bolognai masszát, ráreszelünk 15 dkg trappista sajtot, majd a másik kerek lappal bevonjuk és egy sima üvegpoharat helyezünk a közepére. Nem kell rányomni, mert igazából nincs szerepe.
Eközben a sütőt előmelegítjük 185 fokra!
Pizzavágóval kívülről befelé haladva egyenletes méretűre bevágjuk, amíg a pizzavágó el nem éri a pohár oldalát, megkenjük a felvert tojással, ízlés szerint épp csak díszítésképpen szezámmagot szórhatunk rá és a sütőpapír segítségével lapos peremű sütőlemezre csúsztatjuk.
Ezután minden bevágást kétszer megtekerünk, amíg körbe nem ér, így kapunk szép virágmintát.
A kis keskeny sajtcsíkokkal a közepét még megdíszíthetjük (most én rácsokat készítettem) és az előmelegített sütőbe téve (légkeveréssel) szép arany színűre sütjük. Sütési idő kb 40 perc.
Miután megsült, várunk 1-2 percet és ezután rácsra tesszük, hogy alulról is szellőzzön, így nem fog befülledni a tömör sült tészta!
Névnapra, férfiaknak szülinapra, vagy csak simán a vacsorához körbeülni mutatós és rendkívül laktató étel!
Jó étvágyat kívánok!
A kör alakot én úgy szoktam készíteni, hogy a kinyújtott tésztára egy hatalmas fedőt helyezek és késsel körbevágom!
A leeső széleket összegyúrom, pihentetem, újra kinyújtom és tojással megkenve, pici sajttal megszórva azokat is meg szoktam sütni, nálunk az ilyen egyszerű rágcsák mindig hamar elkopnak.. :)