Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bejgli szelet recept

Bejgli szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
    A tésztához:

    • 75 dkg finomliszt
    • 30 dkg vaj
    • 2,5 dkg élesztő
    • csipet só
    • 2,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 10 dkg cukor

    A mákos töltelékhez:

    • 30 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • 2 dl víz
    • 0,5 citromból nyert citromlé
    • 0,5 citromból nyert citromhéj
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 tk vaj
    • 1 ek sárgabaracklekvár

    A diós töltelékhez:

    • 30 dkg dió (darált)
    • 15 dkg cukor
    • 2 dl tej
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2 ek sárgabaracklekvár
    • 1 tk vaj

    Elkészítése:

    Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.

    A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel vagy liszttel javítunk az állagán.

    6 részre osztjuk a tésztát (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). A tésztákat cipóra formázzuk, fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.

    A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.

    Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a töltelékeket. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.

    Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk. Az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.

    Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.

    Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot. A vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá