Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
A tésztához:
A mákos töltelékhez:
A diós töltelékhez:
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel vagy liszttel javítunk az állagán.
6 részre osztjuk a tésztát (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). A tésztákat cipóra formázzuk, fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a töltelékeket. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk. Az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.
Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot. A vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.