Bejgli fatörzs recept
Hozzávalók egy gáztepsihez:
A piskótához:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek rizsliszt
- 8 ek cukor vagy eritrit
A krémhez:
- 8 dl tej
- 2 cs vanília ízű GM pudingpor
- 30 dkg porcukor
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg dió darálva
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mák darálva
A díszítéshez:
- dió darálva
- marcipán
Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, tovább verjük a legmagasabb fokozaton, ezt követően a tojások sárgáját is hozzáadjuk, összekeverjük, majd lassú fokozatra állítjuk és géppel a rizslisztet is belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt, két darab gáztepsibe simítjuk elfelezve a masszát és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Kb 6 dl tejet felteszünk melegedni, a maradék tejben a pudinport csomómentesre keverjük, majd a forrásban lévő tejbe öntjük és állandó kevergetés mellett pár perc alatt besűrítjük.
A puha vajat vagy margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd a teljesen kihűlt pudinggal tovább habosítjuk, addig, amíg egy könnyű krémet nem kapunk. Ekkor a krémet két felé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a darált mákot, a másikba a darált diót és a reszelt citromhéjat.
Az egyik piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd a diókrém 3/4 rákenjük, óvatosan feltekerjük, a maradék krémmel kívülről is megkenjük, tálcára tesszük.
A másik piskótát, ugyanígy töltjük meg.
Az egyik tekercsnek ferdén levágjuk a 2 végét és tálcára tesszük, a másik tekercsnek is levágjuk a végeit ketté vágjuk és a képen látható módon az egész roládhoz illesztjük.
Díszíthetjük darált dióval, illetve marcipánnal is.
Tipp:
Gyorsan elkészíthető, különleges ízvilágú fatörzs, ami a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen kelléke. Gluténmentes!