Bejgli fatörzs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Bejgli fatörzs

Hozzávalók egy gáztepsihez:
A piskótához:

  • 8 tojás
  • 8 ek rizsliszt
  • 8 ek cukor vagy eritrit

A krémhez:

  • 8 dl tej
  • 2 cs vanília ízű GM pudingpor
  • 30 dkg porcukor
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg dió darálva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mák darálva

A díszítéshez:

  • dió darálva
  • marcipán

Elkészítése:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, tovább verjük a legmagasabb fokozaton, ezt követően a tojások sárgáját is hozzáadjuk, összekeverjük, majd lassú fokozatra állítjuk és géppel a rizslisztet is belekeverjük.

Sütőpapírral bélelt, két darab gáztepsibe simítjuk elfelezve a masszát és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Kb 6 dl tejet felteszünk melegedni, a maradék tejben a pudinport csomómentesre keverjük, majd a forrásban lévő tejbe öntjük és állandó kevergetés mellett pár perc alatt besűrítjük.

A puha vajat vagy margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd a teljesen kihűlt pudinggal tovább habosítjuk, addig, amíg egy könnyű krémet nem kapunk. Ekkor a krémet két felé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a darált mákot, a másikba a darált diót és a reszelt citromhéjat.

Az egyik piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd a diókrém 3/4 rákenjük, óvatosan feltekerjük, a maradék krémmel kívülről is megkenjük, tálcára tesszük.

A másik piskótát, ugyanígy töltjük meg.

Az egyik tekercsnek ferdén levágjuk a 2 végét és tálcára tesszük, a másik tekercsnek is levágjuk a végeit ketté vágjuk és a képen látható módon az egész roládhoz illesztjük.

Díszíthetjük darált dióval, illetve marcipánnal is.

Tipp:

Gyorsan elkészíthető, különleges ízvilágú fatörzs, ami a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen kelléke. Gluténmentes!