Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás-túrós lepény recept

Almás-túrós lepény
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 10 dkg kristálycukor
    • 15 dkg vaj
    • 25 dkg finomliszt
    • késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
    • két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
    • 1 mokkáskanál só
    • 1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 dl tejföl
    • fél citrom leve
    • 0,3 dl rum

    Almás töltelék:

    • 1 kg ama
    • 15 dkg kristálycukor
    • 8 dkg keksz vagy piskótamorzsa
    • 5 dkg darált dió
    • 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs

    Túrós töltelék:

    • 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliás ízű pudingpor
    • 10 dkg kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 5 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg tehéntúró
    • 1 citrom héja
    • 5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj

    Kenéshez:

    Tetejére:

    • 5 dkg dió

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hidegre helyre tesszük 30 percre.

    Ez idő alatt az almát meghámozzuk, vékony, kisebb darabokra vágjuk. A cukorral, morzsával, dióval, aszalt gyümölcs darabkákkal összekeverjük.

    A pudingporral elkeverjük a cukor felét és a tejjel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a jól megmosott és lereszelt citrom héját, majd a túrót és a mazsolát és a narancs héját.

    A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és a túrós töltelékbe forgatjuk.

    A tésztát két részre vágjuk. Az egyiket tepsi méretre nyújtjuk (25×35 cm). A tepsit sütőpapírral béleljük és a tésztát beletesszük.

    Ráhalmozzuk az almás tölteléket, majd 220 fokra melegített sütőben 6 perc alatt elősütjük.

    Kivesszük a sütőből és a túrós tölteléket ráöntjük, elsimítjuk. A másik darab kinyújtott tésztával befedjük. Villával megszurkáljuk. Tojássárgájával lekenjük, vágott dióval megszórjuk a tetejét.

    A sütőbe visszatesszük és még további 20 percet sütjük.

    Amikor a lepény félig kihűlt egy deszkára kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Ráteszünk egy tálcát és az egészet átfordítjuk.

    Porcukorral megszórjuk, majd szeleteljük.

    Tipp:

    Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá