Hozzávalók:
Tészta:
Almás töltelék:
Túrós töltelék:
Kenéshez:
Tetejére:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hidegre helyre tesszük 30 percre.
Ez idő alatt az almát meghámozzuk, vékony, kisebb darabokra vágjuk. A cukorral, morzsával, dióval, aszalt gyümölcs darabkákkal összekeverjük.
A pudingporral elkeverjük a cukor felét és a tejjel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a jól megmosott és lereszelt citrom héját, majd a túrót és a mazsolát és a narancs héját.
A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és a túrós töltelékbe forgatjuk.
A tésztát két részre vágjuk. Az egyiket tepsi méretre nyújtjuk (25×35 cm). A tepsit sütőpapírral béleljük és a tésztát beletesszük.
Ráhalmozzuk az almás tölteléket, majd 220 fokra melegített sütőben 6 perc alatt elősütjük.
Kivesszük a sütőből és a túrós tölteléket ráöntjük, elsimítjuk. A másik darab kinyújtott tésztával befedjük. Villával megszurkáljuk. Tojássárgájával lekenjük, vágott dióval megszórjuk a tetejét.
A sütőbe visszatesszük és még további 20 percet sütjük.
Amikor a lepény félig kihűlt egy deszkára kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Ráteszünk egy tálcát és az egészet átfordítjuk.
Porcukorral megszórjuk, majd szeleteljük.
Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.