Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás kígyórétes recept

Almás kígyórétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 2 rúdhoz:
    Tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • csipet só
    • 20 dkg puha vaj vagy 18 dkg zsír
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg friss élesztő
    • 2 evőkanál kristálycukor
    • 2 dl langyos tej

    Töltelékhez:

    • kb 1-1,5 kg alma
    • 10 dkg kristálycukor /az alma édességétől vagy savanyúságától függően/
    • 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
    • 3 dkg vaj
    • 2 púpos evőkanál darált háztartási keksz, darált dió, esetleg zsemlemorzsa
    • a tetejére 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Elkészítése:

    Először a tölteléket készítjük el: az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. Hagyjuk kihűlni a tölteléket.

    A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat /vagy a zsírt/, adjuk hozzá a tojást és a plusz sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy, de ne ragacsos legyen a tészta! Ha úgy látjuk nem megfelelő az állaga, /puha/ tegyünk hozzá lisztet.

    A tésztát nem kell keleszteni! A kész tésztát elosztjuk.

    Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb 4-5 mm vastagra, téglalap alakúra. A tészta középső részen egy 10 cm széles csíkban, egyenletesen eloszlatjuk az 1 evőkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét. A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk, ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre.

    Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.

    A tojásfehérjét felverjük villával, majd lekenjük vele a rétesek tetejét.

    Előmelegített, 190 fokos, sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütési idő sütőtől függően eltérhet!

    Hagyjuk legalább langyosra hűlni és szeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.

    Jó étvágyat!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá