Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Laktató húsgombóclevesek – 12 gazdag recept, amit imádni fogsz

Dátum: 2024-10-17 / Írta: Budai István / Látták: /

A hűvösebb napokon nincs is jobb, mint egy tápláló, laktató húslevest kanalazni, ami nemcsak felmelegít, hanem igazán jól is lakat. A húsgombóclevesek különösen gazdagok, hiszen a szaftos gombócok mellett a leves tele van friss zöldségekkel és gazdag ízekkel. Legyen szó tarragon fűszeres, tejszínes vagy épp almával megbolondított verziókról, a húsgombóclevesek mindig telitalálatnak bizonyulnak. Az étel tökéletes választás egy kiadós ebédhez, hiszen nemcsak finom, hanem igazán laktató is – így garantáltan senki sem marad éhes.




  • Ebben a válogatásban 12 olyan gazdag húsgombóclevest hoztunk el, amelyek minden ízlést kielégítenek. A húsos gombócok mellé rengeteg friss zöldség és izgalmas fűszerek kerülnek, így ezek a levesek garantáltan eltelítenek. Az alma és torma kombinációja különleges csavart ad a klasszikus húslevesnek, míg a tárkonyos és tejszínes verziók lágyabb, krémesebb ízvilágot kínálnak. A kolbászhúsos gombóc leves igazán karakteres, míg a nyírségi húsgombócleves egy igazi magyar klasszikus, amit nem lehet kihagyni. A csicseriborsós és zöldséges variációk pedig frissességet és extra textúrát adnak a gombócok mellé.

    Próbáld ki ezeket a gazdag és tartalmas leveseket, és élvezd, ahogy egy tál húsgombócleves nemcsak felmelegít, de igazi kényeztetést nyújt az őszi-téli napokon!

    1. Húsgombócleves almával és tormával recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg darált sertéscomb
    • 1 kisebb fej vöröshagyma
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Leveshez:

    • 2 alma
    • 1 paszternák
    • 2 szál sárgarépa
    • 1/2 zeller
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
    • 2 ek csemege reszelt torma
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
    • 2 tk ételízesítő
    • 2 tk kukoricaliszt
    • 2 dkg vaj
    • 1 ek olívaolaj
    • 1-1,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Tárkonyos húsgombócleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg darált hús (pl sertéscomb)
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál petrezselyemgyökér
    • 1 vastagabb szelet zeller
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 tk ételízesítő
    • őrölt fekete bors
    • csipet szerecsendió
    • tárkony (ízlés szerint)
    • 2 dl tejföl
    • 1 tk liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
    • 2 ek olaj
    • 1,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Kolbászhúsos gombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg kolbászhús
    • 1 fej hagyma
    • 1 evőkanál törött paprika
    • 4 db nagyobb burgonya
    • 2,5 liter alaplé
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors

    Habaráshoz

    • 1 evőkanál liszt
    • 1,5 evőkanál tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Nyírségi húsgombócleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 sárgarépa hosszúkásra vágva
    • 1 petrezselyemgyökér, megtisztítva, hosszúkásra vágni
    • 3 krumpli kockára vágva
    • 1 marék zöldbab és zöldborsó
    • 1 paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
    • 1 zöldpaprika
    • 1 kávéskanál pirospaprika (őrölt)
    • 2 dl főzőtejszín
    • 1 ek liszt a habaráshoz
    • 1 kevés mustár vagy ecet
    • 1 kevés tárkonylevél és petrezselyemzöld

    Gombóchoz:

    • 25 dkg darált hús
    • 1 ek zsemlemorzsa
    • 2 ek rizs
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • só, őrölt bors
    • 1 fej nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva vagy reszelve

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Csicseriborsó leves húsgombóccal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg darált sertéscomb
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1/2 citrom leve
    • 1 mk őrölt gyömbér
    • 1 mk kurkuma
    • 1 mk só
    • 1 mk őrölt koriander
    • őrölt színes bors (ízlés szerint)
    • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

    Leveshez:

    • 1 ek olívaolaj
    • 5 dkg vaj
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 ek sűrített paradicsom
    • 1 paprika
    • 1-2 szál zellerzöld
    • 5-6 szál petrezselyemzöld
    • 1 szál lestyán
    • 1-2 szárított chilipaprika apróra vágva
    • 1 mk őrölt koriander
    • 1 mk kurkuma
    • 1 tk pirospaprika
    • 2 tk ételízesítő
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt bors (ízlés szerint)
    • 1/2 citrom leve
    • 1 konzerv csicseriborsó
    • 1 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Húsgombóc leves gazdagon recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 ek étolaj
    • 1 fej lila hagyma
    • 10 dkg szeletelt bacon
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 fehérrépa
    • 2 sárgarépa
    • 50 dkg gomba
    • 40 dkg zöldborsó
    • 2 ek finomliszt
    • 1 tk pirospaprika
    • 6 burgonya
    • 1 ek petrezselyemzöld
    • 1 ek lestyán
    • 5 dl tejföl

    Húsgombóc:

    • 50 dkg pulykacomb filé
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 tk morzsolt borsikafű
    • 1 tk morzsolt kakukkfű
    • 2 tk morzsolt majoranna
    • 1 kk őrölt fehér bors
    • 3 púpozott ek teljes kiőrlésű hajdinaliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Tárkonyos húsgombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Húsgombóc:

    • 50 dkg pulykacomb
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 kk őrölt római kömény
    • 1 kk őrölt fehér bors
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 ek zsemlemorzsa
    • 1 ek petrezselyemzöld

    Leves:

    • 2 ek zsír
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 sárgarépa
    • 2 fehérrépa
    • 1 karalábé
    • 1 zeller
    • 3 gomba
    • 20 dkg zöldborsó
    • 20 dkg karfiol
    • 10 db kelbimbó
    • 5 dl főzőtejszín
    • 1 ek tárkony (szárított, morzsolt)
    • 1 ek petrezselyemzöld
    • őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Tárkonyos, tejszínes húsgombócleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Gombócokhoz:

    • 25 dkg darált sertés-, vagy pulykahús
    • 2 ek zsemlemorzsa
    • 2 ek rizs
    • 2 db.  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS,
    • 1 vöröshagyma lereszelve
    • friss petrezselyemzöld
    • 1 csipet só
    • 1 csipet bors

    Leveshez:

    • 1 kis vöröshagyma
    • 3 sárgarépa
    • 1 petrezselyemgyökér megtisztítva és karikákra vágva
    • 3 krumpli felkockázva
    • 1 hámozott paradicsom (konzerv is lehet)
    • 1 zöldpaprika
    • 200 g főzőtejszín
    • 1 ek liszt a habaráshoz
    • kevés almaecet
    • kevés friss tárkonylevél
    • kevés házi ételízesítő
    • szükség szerint só
    • kevés olívaolaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Tárkonyos zöldségleves húsgombóccal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 karalábé
    • 30 dkg zöldborsó
    • 2 sárgarépa
    • 1 paradicsom
    • 1 kisebb paprika
    • 1 kisebb fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 30 dkg darált hús
    • 2-3 ek rizs
    • 1 tk liszt
    • 1,5 dl tejföl
    • 1 dl főzőtejszín
    • őrölt bors
    • tárkony
    • 1 tk pirospaprika
    • 2 ek olívaolaj
    • 1,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Nyírségi húsgombócleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 25 dkg darált sertéshús
    • 1 evőkanál zsemlemorzsa
    • 2 evőkanál rizs
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 fej hagyma lereszelve
    • 1 csipet só és bors
    • 2 db sárgarépa kis kockákra vágva
    • 1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és karikákra vágva
    • 3 db krumpli kockára vágva
    • 1 marék zöldbab és zöldborsó
    • 1 darab paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
    • 1 darab zöldpaprika
    • 1 kávéskanál pirospaprika őrölt
    • 200 g főzőtejszín
    • 1 kanálnyi liszt a habaráshoz
    • 1 kevés mustár vagy ecet
    • 1 csipet só és bors
    • 1 kevés tárkonylevél és petrezselyem zöld

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Tejszínes, zöldésges húsgombócleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    A gombóchoz:

    • 50 dkg darált hús
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • fehérbors, só, ízlés szerint
    • zsemlemorzsa

    A leveshez:

    • 450 g vegyes zöldség (mirelit vagy friss)
    • 200 ml főzőtejszín
    • 2 tk liszt
    • 2 húsleves kocka
    • só, fehérbors
    • 200 g boglyas metélt( használhatunk más tésztát is)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Alföldi húsgombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 csokor petrezselyem
    • só, bors, ételízesítő, olaj
    • cérnametélt

    A gombóchoz:

    • 50 dkg ízlés szerinti darált hús
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • kevés zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá