Nyírségi húsgombócleves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál rizs
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 fej hagyma lereszelve
- 1 csipet só és bors
- 2 db sárgarépa kis kockákra vágva
- 1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és karikákra vágva
- 3 db krumpli kockára vágva
- 1 marék zöldbab és zöldborsó
- 1 darab paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
- 1 darab zöldpaprika
- 1 kávéskanál pirospaprika őrölt
- 200 g főzőtejszín
- 1 kanálnyi liszt a habaráshoz
- 1 kevés mustár vagy ecet
- 1 csipet só és bors
- 1 kevés tárkonylevél és petrezselyem zöld
Elkészítése:
A sárgarépát, a petrezselyem zöldet és a zöldbabot felszeletjük. A krumplit kockákra vágjuk, majd 1 fej hagymával, a zöldborsóval, a sóval és a szemes borssal feltesszük főni.
Amíg fő, elkészítjük a gombócokat a következő felsorolt alapanyagokból: 250g darált hús, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek rizs, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 fej nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva, vagy reszelve. A gombócba gyúrhatunk egy kevés petrezselyem zöldet is.
Amikor a leveslé felforr, beletesszük a gombócokat is, majd együtt körülbelül 20 perc alatt készre főzzük. A rizsnek kell megpuhulnia, mert a hús hamarabb megfő.
Ha nem vagyunk biztosak az időérzékünkben, vegyünk mintát a gombócokból.
Ha úgy érezzük, hogy megfőtt, behabarjuk. Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz. Mindenképpen ajánlom a pikáns ízt, így ha főzőtejszínes habarást készítünk, kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá. Ezt mindenki saját ízlésére bízom.
A végén, apróra vágott petrezselyem zölddel is megszórhatjuk kicsit, valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá. Nem csak az ízén, hanem az esztétikai élményen is javít, a frissen vágott petrezselyem zöld.
Minimális gyakorlat szükséges hozzá, elsősorban a gombócok elkészítése miatt.