Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hagyományos ízek, olcsón – 12 klasszikus recept a dédi idejéből

Dátum: 2024-10-11 / Írta: Budai István / Látták: /

Az egyszerű, de ízletes receptek a dédik konyhájából mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Ezek az ételek nemcsak pénztárcabarátok, hanem olyan hagyományos ízeket és emlékeket hoznak vissza, amelyek generációról generációra továbbadódnak. A krumpliból és egyszerű hozzávalókból készült fogások, mint a fánkok, pogácsák, nudlik és levesek, mind az otthon melegét idézik, és egy csipetnyi nosztalgiával töltenek el. Ezek az ételek nemcsak finomak, de laktatóak is, így ideális választások a mindennapokra.




  • A burgonyafánk és a krumplispogácsa igazi klasszikusok, amiket nem lehet megunni, míg a tejpite egy egyszerű, de annál finomabb desszert. A dédi szilvás gombóca és nudlija azok közé az ételek közé tartoznak, amelyek gyerekkorunkat idézik, a koldus torta és a mokkakrémes pedig ízletes sütemények, amelyek biztosan elnyerik mindenki tetszését.

    A burgonyagombóc leves és a hagymás dödölle egyszerű, mégis laktató fogások, amelyek tökéletesek egy kiadós ebédre. A panka zsírban sült krumplis pogácsa és a ganca pedig igazi különlegességek, amiket érdemes újra felfedezni. Ezekkel az ételekkel biztosan visszarepítheted magad a dédik konyhájába, és újraélheted a régi idők ízeit!

    1. Burgonyafánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 5 dkg vaj vagy zsír
    • 15 dkg főtt, áttört burgonya
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 3dkg élesztő
    • 1 dl cukros tej
    • csipetnyi só

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Krumplis pogácsa recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • Burgonya
    • liszt
    • olaj

     

     

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Tejpite recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 liter tej
    • 40 dkg liszt
    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 5 evőkanál cukor
    • csipet só

    A tepsi kikenéséhez:

    • margarin, vagy zsír

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Dédi szilvásgombóca recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
    • kb 25 dkg rétesliszt
    • egy nagy csipet só

    Töltelék:

    • magozott szilva
    • fahéjas kristálycukor

    Forgatáshoz:

    • étolaj
    • zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Koldus torta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 60 dkg liszt
    • 8 dkg margarin
    • egy késhegynyi szódabikarbóna
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 14 dkg cukor
    • 2-3 dl tej

    A krémhez:

    • 40 dkg kristálycukor
    • 2 liter tej
    • 13 púpos evőkanál liszt
    • 5 evőkanál kakaópor
    • 25 dkg margarin

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Mokkakrémes recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 500 g finomliszt
    • 10 dkg zsír
    • 5 dkg cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • késhegynyi szódabikarbóna
    • annyi tej, amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk

    Krémhez:

    • 8 dkg liszt
    • 16 dkg cukor
    • 5 dkg zsír
    • 3 dl tej
    • 3 dl frissen főzött kávé

    Tetejére:

    • 4 dkg liszt
    • 8 dkg cukor
    • 2 dkg zsír
    • 1,5 dl tej
    • 1,5 dl frissen főzött kávé

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Burgonyagombóc leves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 ek olaj
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 petrezselyemgyökér
    • 2 répa
    • pirospaprika

    A burgonyagombócokhoz:

    • 25 dkg főtt áttört burgonya
    • 2 ek liszt
    • 1 ek búzadara
    • 2 ek olaj
    • apróra vágott zöldpetrezselyem
    • bors
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Dédi nudlija recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
    • kb 25 dkg rétesliszt
    • egy nagy csipet só

    Forgatáshoz:

    • pirított zsemlemorzsa vagy darált mák
    • dinsztelt, paprikás vöröshagyma
    • tejföl

    Tálaláshoz:

    • lekvár, porcukor
    • reszelt sajt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Panka (zsírban sült krumplis pogácsa) recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1- 2 kg krumpli
    • liszt amennyi szükséges
    • zsiradék a sütéshez
    • Tejföl, lekvár, sajt, kakaós cukor stb. ízlés szerint.

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Ganca recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1-2 kg krumpli
    • só,
    • liszt amennyit felvesz
    • 3 ek zsír
    • 30 – 40 dkg prézli (vagy zsíron pirított vöröshagyma)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Hagymás dödölle recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg burgonya
    • 20-25 dkg liszt
    • 2 fej vöröshagyma
    • ízlés szerint só
    • 2-3 ek zsír

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Töltött kifli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • fél kg túró
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 citromhéj
    • cukor+fahéj
    • 10 db kifli
    • 1 csomag vaníliás cukor + mazsola

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá