Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dédi szilvásgombóca recept

Dédi szilvásgombóca
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
    • kb 25 dkg rétesliszt
    • egy nagy csipet só

    Töltelék:

    • magozott szilva
    • fahéjas kristálycukor

    Forgatáshoz:

    • étolaj
    • zsemlemorzsa

    Elkészítése:

    A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen áttörjük és kihűtjük.

    A kihűlt burgonyához hozzádjuk a lisztet és a sót (nem kell hozzá sem tojás, sem zsiradék!), majd jó sokáig gyúrjuk. Amikor már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edényhez, valamint jól összeállt, kész is a tészta.

    A kész tésztát enyhén lisztezett felületen kb fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Ha kisebb gombócokat szeretnénk, akkor felezett szilvát, ha nagyobbakat, akkor egész szilvát töltünk a gombócba. A szilvamag helyére fahéjas cukrot teszünk, majd a tészta sarkait összefogjuk és gomboccá formázzuk az egészet.

    Egy nagy edényben vizet forralunk, majd ha felforrt, beletesszük a gombócokat és várunk amíg feljönnek a víz felszínére, innen még 4-5 percig főzzük. Egyszerre ne tegyünk sok gombócot a vízbe!

    Közben 2-3 ek olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kész gombócokat a morzsába szedjük és megforgatjuk benne.

    Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalhatjuk.

    A gombócokat befőttel is elkészíthetjük, de tölthetünk bele barackot, esetleg párolt almát is.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá