Dédi szilvásgombóca

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Dédi szilvásgombóca

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
  • kb 25 dkg rétesliszt
  • egy nagy csipet só

Töltelék:

  • magozott szilva
  • fahéjas kristálycukor

Forgatáshoz:

  • étolaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen áttörjük és kihűtjük.

A kihűlt burgonyához hozzádjuk a lisztet és a sót (nem kell hozzá sem tojás, sem zsiradék!), majd jó sokáig gyúrjuk. Amikor már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edényhez, valamint jól összeállt, kész is a tészta.

A kész tésztát enyhén lisztezett felületen kb fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Ha kisebb gombócokat szeretnénk, akkor felezett szilvát, ha nagyobbakat, akkor egész szilvát töltünk a gombócba. A szilvamag helyére fahéjas cukrot teszünk, majd a tészta sarkait összefogjuk és gomboccá formázzuk az egészet.

Egy nagy edényben vizet forralunk, majd ha felforrt, beletesszük a gombócokat és várunk amíg feljönnek a víz felszínére, innen még 4-5 percig főzzük. Egyszerre ne tegyünk sok gombócot a vízbe!

Közben 2-3 ek olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kész gombócokat a morzsába szedjük és megforgatjuk benne.

Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalhatjuk.

A gombócokat befőttel is elkészíthetjük, de tölthetünk bele barackot, esetleg párolt almát is.