Mokkakrémes recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 10 dkg zsír
- 5 dkg cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- késhegynyi szódabikarbóna
- annyi tej, amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk
Krémhez:
- 8 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 5 dkg zsír
- 3 dl tej
- 3 dl frissen főzött kávé
Tetejére:
- 4 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 dkg zsír
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl frissen főzött kávé
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük,majd felöntjük annyi tejjel, amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk.
Lisztezett deszkán rugalmasra gyúrjuk, majd 4 részre osztjuk.
A lapokat igen vékonyra nyújtjuk, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon tepsiháton aranylóra sütjük.
A krém száraz hozzávalóit a zsírral összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kávét és a tejet, vigyázva, nehogy csomós legyen. Közepes láng felett állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
A még meleg lapokat rétegezzük a forró krémmel, a legfelső lapra nem kenünk még. Letakarjuk tiszta konyharuhával és teszünk a tetejére valami nehezet. Én egy tepsi méretű iratokkal teli dobozt tettem rá. Kb 4 órán át hagyjuk így.
Levesszük a nehezéket róla, majd főzünk fél adag kávés krémet és jól megkenjünk vele a sütemény tetejét. Ezután egy éjszakára hagyjuk puhulni, dermedni.
7. Másnap reggel széleit egyenesre vágjuk, rácsosan felszeleteljük és tálaljuk. Szabad levegőn napokig is eláll.
Tipp:
Anyai dédim 90 éves mokkakrémes receptje Gombáról. Nálunk enélkül nem telhet el egy ünnep sem. Habár ő már nincs köztünk, de a receptjei igen és egy napon én is tovább fogom adni a gyerekeimnek.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »