Hozzávalók:
Tésztához:
Krémhez:
Tetejére:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük,majd felöntjük annyi tejjel, amennyivel könnyen gyúrható tésztát kapunk.
Lisztezett deszkán rugalmasra gyúrjuk, majd 4 részre osztjuk.
A lapokat igen vékonyra nyújtjuk, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon tepsiháton aranylóra sütjük.
A krém száraz hozzávalóit a zsírral összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kávét és a tejet, vigyázva, nehogy csomós legyen. Közepes láng felett állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
A még meleg lapokat rétegezzük a forró krémmel, a legfelső lapra nem kenünk még. Letakarjuk tiszta konyharuhával és teszünk a tetejére valami nehezet. Én egy tepsi méretű iratokkal teli dobozt tettem rá. Kb 4 órán át hagyjuk így.
Levesszük a nehezéket róla, majd főzünk fél adag kávés krémet és jól megkenjünk vele a sütemény tetejét. Ezután egy éjszakára hagyjuk puhulni, dermedni.
7. Másnap reggel széleit egyenesre vágjuk, rácsosan felszeleteljük és tálaljuk. Szabad levegőn napokig is eláll.
Anyai dédim 90 éves mokkakrémes receptje Gombáról. Nálunk enélkül nem telhet el egy ünnep sem. Habár ő már nincs köztünk, de a receptjei igen és egy napon én is tovább fogom adni a gyerekeimnek.