Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig

Dátum: 2025-09-05 / Írta: Budai István / Látták: /

A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény és desszert alapja is lehet. Ebben a válogatásban megtaláljuk a hagyományos nagymama-féle szilvás gombócot éppúgy, mint a modern, könnyed clafoutis-t vagy a morzsás tortát. A különféle piték, kelt tészták és reszelt sütemények mind más-más oldaláról mutatják meg a gyümölcs gazdag ízvilágát. Ezek a receptek egyszerre hozzák el a nosztalgikus otthon ízét és a frissítő újdonság varázsát. Válogassunk kedvünkre, és süssünk valami igazán szilvás finomságot!

  • 1. Szilvás morzsatorta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 bögre zabpehelyliszt (ha gluténmentesre készítenénk, akkor használjunk gluténmentes zabpehelylisztet)
    • 1 bögre barna rizsliszt
    • 2 érett banán összenyomkodva
    • 2 evőkanál növényi joghurt
    • 1 evőkanál édesítő vagy datolyakrém (kb 1/3-ad bögre)
    • 1/3 bögre növényi tej

    Töltelék:

    • 300 gramm szilva (nálam fagyasztott)
    • édesítő ízlés szerint vagy kb 5 ek datolyakrém
    • 1 teáskanál őrölt kardamom
    • 1 teáskanál fahéj
    • 2 evőkanál szilvalekvár
    • 1 evőkanál citromlé
    • 1/4 bögre növényi tej
    • 4 evőkanál darált dió

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Szilvás clafoutis recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 24 cm-es szilikonos tortaformához vagy pite formához:
    Tészta:

    • 2 dl főzőtejszín
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • tojás
    • 4 evőkanál kristálycukor
    • 5 púpozott evőkanál liszt
    • 1 dl tej

    Továbbá:

    • 20-30 szem szilva negyedelve vagy felezve és magozva
    • vaj
    • cukor
    • porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Dédi szilvásgombóca recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
    • kb 25 dkg rétesliszt
    • egy nagy csipet só

    Töltelék:

    • magozott szilva
    • fahéjas kristálycukor

    Forgatáshoz:

    • étolaj
    • zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Cukkini alapú szilvás gombóc recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    Tészta:

    • 400 g cukkini
    • tojás
    • 50g vaj
    • 50 g búza finomliszt
    • 200-250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (amennyit felvesz)

    Töltelék:

    • szilva
    • fahéjas édesítő (ki milyet használ)

    Morzsához:

    • 50 g vaj
    • 150 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Szilvás bukta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók 8-10 darabhoz:
    Tészta:

    • 40 dkg finomliszt
    • 1,8 dkg élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 tk kristálycukor
    • 2 ek porcukor
    • 2 dl habtejszín
    • tojássárga (nagy)
    • csipet só

    Töltelék:

    • 8-10 db nagyobb szilva
    • 2 ek kristálycukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 8 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók 10 db-hoz:

    A tésztához:

    • 2 dl langyos tej, ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú
    • 5 dkg porcukor
    • 30 dkg sima liszt
    • 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
    • 2 dkg vaj

    A töltelékhez:

    • 8-10 szem szilva
    • tojássárgája
    • 5 dkg cukor
    • 1 evőkanál liszt
    • 2 dl tej
    • 1 teáskanál vanília kivonat

    A tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • hígabb baracklekvár
    • őrölt fahéj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Szilvás reszelt sütemény recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 250 g finomliszt
    • 1/2 cs sütőpor
    • 100 g porcukor
    • 100 g margarin vagy vaj olvasztva
    • tojás
    • 1 cs vaníliás cukor

    Krém:

    • 1 cs vanília ízű pudingpor
    • 400 ml tej
    • 4 evőkanál cukor
    • 200 g tejföl 20 % zsírtartalommal

    A krémre és a tetejére:

    • körülbelül 500 g szilva
    • (barna) cukor
    • 1 teáskanál fahéj
    • porcukor a szóráshoz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Szilvás-túrós pite recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 25 dkg finomliszt
    • 25 dkg tehéntúró
    • 15 dkg vaj
    • 20 dkg porcukor
    • tojás
    • 1,5 dl tejföl
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 csipet só

    Tetejére:

    • 0,5 kg kimagozott szilva
    • 3 ek cukor
    • fahéj ízlés szerint

    Forma kikenéséhez:

    • 1 ek vaj
    • 1 ek finomliszt

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Diós-szilvás pite recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 20 dkg liszt
    • 15 dkg margarin
    • 5 dkg porcukor
    • tojás (közepes)
    • 1 tk sütőpor
    • csipet só

    Töltelék:

    • 15 dkg darált dió
    • 10 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 cs vaníliás pudingpor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 125 g citrom ízű joghurt
    • őrölt fahéj ízlés szerint
    • 50 dkg magozott szilva

    Lekenéshez:

    • 2-3 ek szilvalekvár
    • 1 ek rum

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Kókuszos-szilvás pite recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:

    • 6 dkg kukoricaliszt (gluténmentes)
    • 6 dkg kukoricadara
    • 10 dkg eritrit
    • 1 tk vaníliaaroma
    • 1/2 cs sütőpor
    • 10 dkg darált dió
    • 6 dkg kókuszreszelék
    • 1 kk őrölt kardamom
    • 1 citrom reszelt héja és leve
    • csipet só
    • tojás (nagy)
    • 2 dl kókusztej (konzerv)
    • 1 dl víz
    • 10-12 db szilva

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá