Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény recept

Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 10 db-hoz:

    A tésztához:

    • 2 dl langyos tej, ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú
    • 5 dkg porcukor
    • 30 dkg sima liszt
    • 3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
    • 2 dkg vaj

    A töltelékhez:

    • 8-10 szem szilva
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg cukor
    • 1 evőkanál liszt
    • 2 dl tej
    • 1 teáskanál vanília kivonat

    A tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • hígabb baracklekvár
    • őrölt fahéj

    Elkészítése:

    A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt.

    Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.

    Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.

    Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.

    Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének.

    A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

    Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a vaníliapudingot.

    Ehhez a a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.

    A szilva szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, kimagozzuk és vékonyabb szeletekre vágjuk.

    A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.

    Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk.

    Az így kiképzett fészkekbe egy-egy evőkanálnyi pudingot teszünk és mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben szilva szeletekkel és megszórjuk egy-egy csipet őrölt fahéjjal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta karimákat lekenjük tojássárgájával.

    Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

    Mikor elkészültek a sütemények lekenjük őket egy kevés forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.

     

    A vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 197 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 36 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá