Diós-szilvás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- 1 tk sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 125 g citrom ízű joghurt
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 50 dkg magozott szilva
Lekenéshez:
- 2-3 ek szilvalekvár
- 1 ek rum
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha lágy lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet adjunk még hozzá).
Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a tölteléket elkészítjük.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást, a joghurtot, ízlés szerint őrölt fahéjat, majd kanalanként a pudingporral összekevert darált diót (egy lágyabb masszát fogunk kapni).
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát.
Ezután rakjuk ki a tetejét a felezett szilvával úgy, hogy a húsos része legyen felül.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre.
Ezalatt az idő alatt a tészta szép pirosra sül, viszont a töltelék még kicsit lágyabb, remegős, de mire teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz a pite.
A szilvalekvárhoz adjuk hozzá a rumot, majd kevergetve főzzük 1-2 percig.
Ezután a sütőből kivett, forró pite tetejét kenjük le a rumos szilvalekvárral, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk.