Diós-szilvás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-szilvás pite

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás (közepes)
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 tojás
  • 125 g citrom ízű joghurt
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 50 dkg magozott szilva

Lekenéshez:

  • 2-3 ek szilvalekvár
  • 1 ek rum

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha lágy lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet adjunk még hozzá).

Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a tölteléket elkészítjük.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást, a joghurtot, ízlés szerint őrölt fahéjat, majd kanalanként a pudingporral összekevert darált diót (egy lágyabb masszát fogunk kapni).

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát.

Ezután rakjuk ki a tetejét a felezett szilvával úgy, hogy a húsos része legyen felül.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre.

Ezalatt az idő alatt a tészta szép pirosra sül, viszont a töltelék még kicsit lágyabb, remegős, de mire teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz a pite.

A szilvalekvárhoz adjuk hozzá a rumot, majd kevergetve főzzük 1-2 percig.

Ezután a sütőből kivett, forró pite tetejét kenjük le a rumos szilvalekvárral, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk.