Luca napja az év egyik legizgalmasabb ünnepe, amely számos népi hiedelmet és hagyományt hordoz magában. December 13-a nemcsak a fény újjászületését szimbolizálja, hanem a szerencsehozó és jósló szokások napja is, különösen a magyar népi kultúrában. Az egyik legismertebb Luca-napi szokás a pogácsasütés, amely nemcsak finomságokat hozott az asztalra, hanem különleges jelentőséggel is bírt. A pogácsába gyakran pénzérmét sütöttek, és akinek a szeletébe jutott, azt tartották a következő év legszerencsésebb emberének. Más hagyomány szerint a pogácsák számából és méretéből a következő év termékenységére és bőségére próbáltak következtetni.
A Luca-napi pogácsák tehát nemcsak finomak, hanem az ünnepi hagyományok szerves részei is. Összegyűjtöttünk 12 különleges receptet, amelyek között megtalálhatók a hagyományos vajas pogácsák, mint a gyermekkor ízeit idéző vajas-tejfölös változat, vagy a rusztikus hajtogatott tepertős. Ha valami különlegesebbre vágyunk, a fehérboros-tepertős pogácsa vagy a sajtos-joghurtos változat tökéletes választás lehet. Az egyszerű tejfölös pogácsa gyors és könnyen elkészíthető alternatíva, míg a sajttal hajtogatott teljes kiőrlésű pogácsa modern csavart visz az ünnepi asztalra.
A hagymás-zsíros pogácsa vagy a kelt káposztás kocka izgalmas variációi a hagyományos recepteknek, amelyek tökéletesen illenek a Luca-napi ünnepséghez. A fornetti pogácsa és a sajtos-túrós pogácsa könnyedebb, mégis ízletes alternatívát nyújtanak, amelyek biztosan mindenki tetszését elnyerik. A pogácsák nemcsak ízletesek, hanem szimbolikus értékkel is bírnak, hiszen elkészítésük során mi is részesei lehetünk a régi szokásoknak és hiedelmeknek.
Ezek a receptek nemcsak a Luca-napi hagyományok megőrzésében segítenek, hanem abban is, hogy az ünnepi készülődés örömteli legyen. Süthetünk pénzérmét a pogácsákba, hogy továbbvigyük a régi szokásokat, vagy egyszerűen csak élvezzük a finom ízeket. Készüljünk együtt Luca napjára, és ünnepeljük az év legsötétebb napját ínycsiklandó pogácsákkal és egy csipetnyi hagyománnyal!
1. Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze recept
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 25 dkg vaj (szükség esetén margarin)
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tejföl
- 3 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tej
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Vajas, tejfölös pogácsa recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg sütőmargarin
- 1 kis pohár tejföl (kb. 120 gramm)
- 1 kk só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Fehérboros tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 28 dkg tepertő (ledarálva)
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 2 dl folyadék (tej, víz vagy fehérbor)
- bors
- pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Hűtőben kelt pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl (150 g)
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 tk cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A pogácsák lekenéséhez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
- 10 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Fornetti pogácsa recept
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 púpozott ek só
- 175 g tejföl
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg margarin
- 2 dl tej
- 1 kk cukor
- 5 dkg élesztő
Kenéshez:
- 5 dkg lágy, puha margarin vagy vaj
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Sajtos-joghurtos pogácsa recept
Hozzávalók:
- 3 púpos ek görögjoghurt
- 1 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 15-20 dkg reszelt sajt
- 1 ek só (ízlés szerint mehet több is)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Egyszerű tejfölös pogácsa recept
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 30 dkg kenyérliszt
- 45 dkg tejföl
- 20 dkg puha margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- kb 3 tk só (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
Tetejére: (elhagyható)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk só
- 3-4 ek száraz fehérbor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk cukor
- 3,5 dkg élesztő
Hajtogatáshoz:
- 40 dkg darált tepertő
- őrölt bors
Kenéshez:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Hagymás-zsíros pogácsa recept
Hozzávalók:
- 15 dkg (kacsa, liba vagy sertés)zsír
- 3 fej vörös vagy lilahagyma
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 csapott ek só
- 330 g tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- 1 enyhén felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag vagy kömény, de el is maradhat
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Sajttal hajtogatott teljes kiörlésű pogácsa recept
Hozzávalók:
- 150 g rétesliszt
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g őrölt zabpehely vagy zabpehelyliszt
- 250 g zsíros túró
- 150 g puha vaj
- 150 g tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 25 g friss élesztő
- 3 csapott teáskanál só
Hajtogatáshoz:
- 300 g reszelt sajt
Kenéshez:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Kelt káposztás kocka recept
Hozzávalók:
Káposztához:
- 1 közepes fej káposzta fele
- 4 ek olaj
- 1 púpos tk só
- 1 púpos kk őrölt bors
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 2 dl tejföl
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 25 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- 1 tk szezámmag a tetejére
- 1 tk köménymag a tetejére
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Sajtos-túrós pogácsa recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 csapott ekl cukor
- 25 dkg margarin
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 20-30 dkg trappista sajt reszelve
- 1 kis pohár tejföl
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 púpos ek só