Tárkonyos szarvasragu leves recept
Hozzávalók:
- 1 kg szarvashús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-6 szem boróka bogyó
- 1 mokkáskanál vad fűszerkeverék
- 50 dkg vegyes gomba (csiperke, szegfűgomba)
- 4 közepes sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 15 dkg fagyasztott zöldborsó
Habaráshoz:
- 1/2 marék friss vagy szárított tárkony
- 2 dl 33 %-os tejszín
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
- 1 citrom leve
Elkészítése:
Készítsük elő konyhakészre a húst.
A hagymát, fokhagymát és a kicsit összetört boróka bogyót dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a húst. Fedjük le az edényt és hagyjuk, hogy a hús saját levében párolódjon meg (időnként nézzük meg, hogy van e rajta elég folyadék, ha kell akkor kevés pótoljuk).
Amikor félig megpuhult a hús, adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát, zöldséget, majd szórjuk meg a vadfűszerrrel és keverjük el.
Amíg tovább puhulnak a húsok, a gombákat pirítsuk meg egy serpenyőben.
Ezután felöntjük vízzel a ragut, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a gombát. Amikor a hús és zöldségek is megpuhulnak készítsük el a habarást.
Az apróra vágott tárkonyra facsarjunk rá 1 citrom levét, majd adjuk hozzá a lisztet és a tejszínt és keverjük el az egészet. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek, majd habarjuk be vele a levest.
Az elkészült levest szükség szerint ízesítjük sóval, borssal, citromlével.