Nyúlpaprikás nokedlivel recept
Hozzávalók:
- 1 konyhakész nyúl (vagy néhány szép nyúlrész, 80 dkg legalább)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 TV paprika
- 2 jó érett paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl zsíros tejföl
- 1 csapott ek liszt
- olaj
- ételízesítő/só
- frissen őrölt bors
- fűszerpaprika
Nokedli:
- 60 dkg finomliszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5,5 dl víz
- 1 tk só
Elkészítése:
A megmosott, szárazra törölt nyúldarabokat kicsit besózzuk, majd félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk és olajra téve aranysárgára pirítjuk.
Míg készül, addig késes aprítóban a magházától megfosztott paprikát és az érett paradicsomokat összedaráljuk (ha nincs kéznél aprító, akkor késsel is dolgozhatunk).
A tűzről kicsit félrehúzott hagymát megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük pár korty vízzel, nehogy megkeseredjen. Újra a lángra tesszük, rápakoljuk a nyúldarabokat és fehéredésig pirítjuk. Ha kérget kaptak, akkor jöhet a fűszerezés. Só vagy delikát, őrölt bors és nem utolsó sorban a paradicsomos lé. Kevés vizet is adunk még hozzá és lefedve készre pároljuk.
Ha a hús már puha és esetleg túl sok még alatta a folyadék, akkor kicsit magasabb fokozatra kapcsolunk és enyhén lesütjük, de úgy, hogy szaft azért maradjon alatta.
A tejfölt kevés liszttel és vízzel jól kikeverjük, adunk hozzá pár kanál forró levet is, majd az egészet a nyúlra öntjük és kiforraljuk. Jó krémes, sima mártást kell kapnunk. Elzárjuk a gázt, készen van a nyúlpaprikás.
Nokedli: Azzal kezdjük, hogy egy lábosba felteszünk sós vizet forrni. Mire gyöngyözni kezd, készen lesz a szaggatnivaló is. Ehhez egy tálba feltörjük a tojásokat, sózzuk, majd beleöntjük a vizet és villával jól kikeverjük.
Jöhet a liszt, amit egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal beleforgatunk, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk.
Ezt szaggatjuk bele a vízbe, majd ha a nokedlik a felszínre úsznak, várunk még 2-3 percet és leszűrjük. A lecsepegtetett nokedlit kevés olajjal meglocsoljuk, így nem áll össze tálalásig.
Tipp:
Nagyon fontos, hogy a nokedlit ne dolgozzuk túlzottan ki és azonnal szaggassuk, akkor lesz igazán könnyű köret belőle!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »










