Nyúlpaprikás nokedlivel recept

Hozzávalók:
- 1 konyhakész nyúl (vagy néhány szép nyúlrész, 80 dkg legalább)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 TV paprika
- 2 jó érett paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl zsíros tejföl
- 1 csapott ek liszt
- olaj
- ételízesítő/só
- frissen őrölt bors
- fűszerpaprika
Nokedli:
- 60 dkg finomliszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5,5 dl víz
- 1 tk só
Elkészítése:
A megmosott, szárazra törölt nyúldarabokat kicsit besózzuk, majd félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk és olajra téve aranysárgára pirítjuk.
Míg készül, addig késes aprítóban a magházától megfosztott paprikát és az érett paradicsomokat összedaráljuk (ha nincs kéznél aprító, akkor késsel is dolgozhatunk).
A tűzről kicsit félrehúzott hagymát megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük pár korty vízzel, nehogy megkeseredjen. Újra a lángra tesszük, rápakoljuk a nyúldarabokat és fehéredésig pirítjuk. Ha kérget kaptak, akkor jöhet a fűszerezés. Só vagy delikát, őrölt bors és nem utolsó sorban a paradicsomos lé. Kevés vizet is adunk még hozzá és lefedve készre pároljuk.
Ha a hús már puha és esetleg túl sok még alatta a folyadék, akkor kicsit magasabb fokozatra kapcsolunk és enyhén lesütjük, de úgy, hogy szaft azért maradjon alatta.
A tejfölt kevés liszttel és vízzel jól kikeverjük, adunk hozzá pár kanál forró levet is, majd az egészet a nyúlra öntjük és kiforraljuk. Jó krémes, sima mártást kell kapnunk. Elzárjuk a gázt, készen van a nyúlpaprikás.
Nokedli: Azzal kezdjük, hogy egy lábosba felteszünk sós vizet forrni. Mire gyöngyözni kezd, készen lesz a szaggatnivaló is. Ehhez egy tálba feltörjük a tojásokat, sózzuk, majd beleöntjük a vizet és villával jól kikeverjük.
Jöhet a liszt, amit egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal beleforgatunk, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk.
Ezt szaggatjuk bele a vízbe, majd ha a nokedlik a felszínre úsznak, várunk még 2-3 percet és leszűrjük. A lecsepegtetett nokedlit kevés olajjal meglocsoljuk, így nem áll össze tálalásig.
Tipp:
Nagyon fontos, hogy a nokedlit ne dolgozzuk túlzottan ki és azonnal szaggassuk, akkor lesz igazán könnyű köret belőle!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »