Szilvás morzsatorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 bögre zabpehelyliszt (ha gluténmentesre készítenénk, akkor használjunk gluténmentes zabpehelylisztet)
- 1 bögre barna rizsliszt
- 2 érett banán összenyomkodva
- 2 evőkanál növényi joghurt
- 1 evőkanál édesítő vagy datolyakrém (kb 1/3-ad bögre)
- 1/3 bögre növényi tej
Töltelék:
- 300 gramm szilva (nálam fagyasztott)
- édesítő ízlés szerint vagy kb 5 ek datolyakrém
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál szilvalekvár
- 1 evőkanál citromlé
- 1/4 bögre növényi tej
- 4 evőkanál darált dió
Elkészítése:
A tésztához a banánokat pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk belőle. Egy 24 cm-es torta vagy piteformát sütőpapírral bélelünk és a tészta 3/4-ét belenyomkodjuk (a többit hűtőbe tesszük).
A tepsiben lévő tésztát 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
Amíg elősütjük a tésztát, elkészítjük a tölteléket. A növényi tejet, szilvát és az édesítőt egy edénybe mérjük és felforraljuk, majd kb 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a szilvalekvárt, fahéjat és kardamomot, végül a citromlevet keverjük bele.
Az elősütött lapra kanalazzuk a diót, majd a szilvás tölteléket és elsimítjuk, ezután a maradék tésztát rácsipkedjük. Visszatoljuk a sütőbe és még kb 30 percig sütjük.
Langyosan szeleteljük. Én a tetejére még szórtam durvára aprított diót.