Szilvás morzsatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 bögre zabpehelyliszt (ha gluténmentesre készítenénk, akkor használjunk gluténmentes zabpehelylisztet)
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 2 érett banán összenyomkodva
  • 2 evőkanál növényi joghurt
  • 1 evőkanál édesítő vagy datolyakrém (kb 1/3-ad bögre)
  • 1/3 bögre növényi tej

Töltelék:

  • 300 gramm szilva (nálam fagyasztott)
  • édesítő ízlés szerint vagy kb 5 ek datolyakrém
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/4 bögre növényi tej
  • 4 evőkanál darált dió

Elkészítése:

A tésztához a banánokat pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk belőle. Egy 24 cm-es torta vagy piteformát sütőpapírral bélelünk és a tészta 3/4-ét belenyomkodjuk (a többit hűtőbe tesszük).

A tepsiben lévő tésztát 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Amíg elősütjük a tésztát, elkészítjük a tölteléket. A növényi tejet, szilvát és az édesítőt egy edénybe mérjük és felforraljuk, majd kb 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a szilvalekvárt, fahéjat és kardamomot, végül a citromlevet keverjük bele.

Az elősütött lapra kanalazzuk a diót, majd a szilvás tölteléket és elsimítjuk, ezután a maradék tésztát rácsipkedjük. Visszatoljuk a sütőbe és még kb 30 percig sütjük.

Langyosan szeleteljük. Én a tetejére még szórtam durvára aprított diót.