Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos guba torta vaníliasodóval recept

Mákos guba torta vaníliasodóval
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 10 szikkadt kifli
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg darált mák
    • 15 dkg porcukor
    • 1 liter tej
    • reszelt citromhéj
    • lekvár

    Sodóhoz:

    • 4 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd belseje
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 8 dl tej

    Elkészítése:

    A kiflit karikázzuk fel. (Én a karikákat még elfeleztem.)

    A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. (Én vettem ki belőle egy kis adagot shakerbe, és abba tettem a tojássárgáját.)

    A porcukrot összekeverjük a darált mákkal, de kicsit kevesebbel, mint 15 dkg. A tűzhelyen lévő tejbe szórjuk a maradék cukrot, mert akkor kavarás nélkül nem ég le melegedés közben. A tejbe belereszeljük a citrom héját.

    Amikor felmelegedett a tej, a (shakerben) jól összerázott/összekevert tojássárgája-tej keveréket bele öntjük, és összemelegítjük. Egy csomag vaníliás cukrot is adunk hozzá.

    Ráöntjük a kiflikre, és a cukros mákot is rászórjuk. Jól összekeverjük.

    Egy margarinnal kikent, és morzsával megszórt tortaformába borítjuk, és egy kicsit lenyomkodjuk. Megkenjük a tetejét lekvárral, majd a sütőben (180 fokon) 15 percig sütjük.

    Felverjük a tojásfehérjét egy kis cukorral kemény habbá, majd 15 perc sütés után rákenjük a gubára, és még 15 percet sütjük. (Figyeljük, hogy ne égjen meg a hab, csak épp hogy színt kapjon.)

    Vanília sodó készítése:

    A cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük.

    A maradék tejet felforraljuk (ha vanília rudat használunk, akkor tegyük bele a tejbe ).

    Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Ha kihált, a guba tortával kínáljuk.

    A mákos guba torta vaníliasodóval kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 176 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 23 g
    Zsír: 6 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá