Mákos guba torta vaníliasodóval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 szikkadt kifli
  • 5 tojás
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 liter tej
  • reszelt citromhéj
  • lekvár

Sodóhoz:

  • 4 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd belseje
  • 4 tojássárgája
  • 8 dl tej

Elkészítése:

A kiflit karikázzuk fel. (Én a karikákat még elfeleztem.)

A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. (Én vettem ki belőle egy kis adagot shakerbe, és abba tettem a tojássárgáját.)

A porcukrot összekeverjük a darált mákkal, de kicsit kevesebbel, mint 15 dkg. A tűzhelyen lévő tejbe szórjuk a maradék cukrot, mert akkor kavarás nélkül nem ég le melegedés közben. A tejbe belereszeljük a citrom héját.

Amikor felmelegedett a tej, a (shakerben) jól összerázott/összekevert tojássárgája-tej keveréket bele öntjük, és összemelegítjük. Egy csomag vaníliás cukrot is adunk hozzá.

Ráöntjük a kiflikre, és a cukros mákot is rászórjuk. Jól összekeverjük.

Egy margarinnal kikent, és morzsával megszórt tortaformába borítjuk, és egy kicsit lenyomkodjuk. Megkenjük a tetejét lekvárral, majd a sütőben (180 fokon) 15 percig sütjük.

Felverjük a tojásfehérjét egy kis cukorral kemény habbá, majd 15 perc sütés után rákenjük a gubára, és még 15 percet sütjük. (Figyeljük, hogy ne égjen meg a hab, csak épp hogy színt kapjon.)

Vanília sodó készítése:

A cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük.

A maradék tejet felforraljuk (ha vanília rudat használunk, akkor tegyük bele a tejbe ).

Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Ha kihált, a guba tortával kínáljuk.