Karácsonyi almás-gesztenyés torta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tésztához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 csapott ek cukor
- 4 csapott ek finomliszt
- csipet sütőpor
Almás-gesztenyés krémhez:
- 3 ek sárgabaracklekvár
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 kg alma
- 2 kávéskanál fahéj
- 10 db szegfűszeg
- 1,5 dl víz
Pudingos krémhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 3 dl habtejszín
Tetejére:
- 1 db ananász vagy konzerv
- 2 közepes db kivi
- 1 marék mazsola
- 1 közepes alma
- 1 közepes narancs
- 5 g mandula
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojások sárgáját és tovább keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk.
Vajjal kikent, liszttel meghintett tortaformába öntjük és tűpróbáig sütjük 180 fokon.
Amikor a piskóta megsült, még melegen rákenjük a baracklekvárt és a gesztenyemasszát elosztjuk rajta.
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk. Hozzáadjuk a vizet, fahéjat, szegfűszeget és addig pároljuk, amíg elfövi a levét.
Kihűtjük és a lekváros-gesztenyés masszára öntjük.
A tejhez adjuk a pudingport, a tojások sárgáját és a cukrot és sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt és rákenjük az almás krémre, majd pár órára hűtőbe tesszük.
A formából kivesszük a tortát és tálcára tesszük.
Az ananászkarikák a hóember teste, egy-egy almaszelet a hóember sapkája és az orra. A kivit megpucoljuk, felszeleteljük és elkészítjük a fenyőfákat. Narancsból kivágjuk a csillagot. Mandulaszemek a hóember kezei. Mazsola a szemei, szája. A gombokat maradék marcipánból formáztam meg.