Karácsonyi almás-gesztenyés torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tésztához:

  • 4 tojás
  • 4 csapott ek cukor
  • 4 csapott ek finomliszt
  • csipet sütőpor

Almás-gesztenyés krémhez:

  • 3 ek sárgabaracklekvár
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 kg alma
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 10 db szegfűszeg
  • 1,5 dl víz

Pudingos krémhez:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl habtejszín

Tetejére:

  • 1 db ananász vagy konzerv
  • 2 közepes db kivi
  • 1 marék mazsola
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes narancs
  • 5 g mandula

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.

Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojások sárgáját és tovább keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk.

Vajjal kikent, liszttel meghintett tortaformába öntjük és tűpróbáig sütjük 180 fokon.

Amikor a piskóta megsült, még melegen rákenjük a baracklekvárt és a gesztenyemasszát elosztjuk rajta.

Az almát meghámozzuk, felkockázzuk. Hozzáadjuk a vizet, fahéjat, szegfűszeget és addig pároljuk, amíg elfövi a levét.

Kihűtjük és a lekváros-gesztenyés masszára öntjük.

A tejhez adjuk a pudingport, a tojások sárgáját és a cukrot és sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt és rákenjük az almás krémre, majd pár órára hűtőbe tesszük.

A formából kivesszük a tortát és tálcára tesszük.

Az ananászkarikák a hóember teste, egy-egy almaszelet a hóember sapkája és az orra. A kivit megpucoljuk, felszeleteljük és elkészítjük a fenyőfákat. Narancsból kivágjuk a csillagot. Mandulaszemek a hóember kezei. Mazsola a szemei, szája. A gombokat maradék marcipánból formáztam meg.