Epres joghurttorta csokoládélapokkal recept
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
Piskóta:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 16 dkg cukor
- 16 dkg liszt
Krém:
- 900 dkg vödrös eperjoghurt (én jobban szeretem, ha több a krém benne, így még tettem bele 2 db 150 grammos poharas joghurtot is)
- eperlekvár
- 2 dl tejszín
- kb 1-1,5 kg eper
- kevés porcukor ez is ízlés szerint
- 8 zacskó zselatinfix
Csokilapokhoz:
- 50 dkg fehércsokoládé
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a cukor 1/3 részével a tojássárgájat habosra keverjük. A tojásfehérjéből a cukor 2/3-ad részével kemény habot készítünk. A cukrot nem egyszerre öntjük bele a fehérjébe, hanem legalább 3 egyenlő részletben.
A tojássárgájába belekeverjük a felvert tojásfehérjehabot, majd beleszitáljuk a lisztet, a szitálással levegőt juttatunk a tésztába. Fakanállal lassan, óvatos mozdulatokkal összekeverjük.
Az előkészített tortaformába öntjük a masszát és 160-170 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. A tűpróbát ne felejtsük el. A megsült piskótát kihűtjük, majd 4 lapra vágjuk.
A krémhez a joghurtot egy nagy tálba öntjük és csomómentesre keverjük a zselatin fixszel. Rengeteg márkájú joghurtot lehet kapni, valamelyik jobban tartja az állagát, valamelyik egész híg. Ezért elképzelhető, hogy több vagy kevesebb zselatin fix kell a krémbe, így egyszerre mindig csak egy zacskóval adjunk a joghurthoz, keverjük el, és ha szükséges akkor adjuk hozzá a következő adagot. Ízlés szerint porcukorral édesítjük.
A hideg tejszínhabot robotgéppel felverjük, majd óvatosan az elkészült krémbe forgatjuk.
Az epret alaposan megmossuk, megszárítjuk. Kb. 10-12 szemet apróra darabolunk.
A kihűlt tortalapokat megkenjük eperlekvárral, fokozva az ízélményt. Én minden éveben készítek eperlekvárt, így isteni házi dzsem került bele. De készíthetünk frissen főzött eperpürét is. Ehhez a friss epret leturmixoljuk, ízlés szerint kevés cukorral, reszelt citromhéjjal felfőzzük, pár percig forraljuk. Ha túl híg marad, akkor egy kis keményítőt keverünk bele. Miután kihűlt mehet a tortalapokra.
Az epres tortalapokra jöhet egy adag krém, majd az apróra vágott eperrel megszórjuk. Ezt a rétegezést folytatjuk. A krémből hagyjunk egy keveset és a torta oldalát, illetve a tetejét is kenjünk be.
A fehércsokoládé 3/4 részét gőz felett felolvasztjuk. A maradék csokit hozzárakjuk, ez a mennyiség visszahűti a csoki hőmérsékletét, így el is végeztük a temperálást. Addig kevergetjük amíg a hozzáadott csoki el nem olvad.
Előkészítünk egy nagyméretű sütőpapírt én egy nagy tálcára terítettem rá. Az olvasztott csokit 2-3 mm vastagon szétkenjük a papíron.
A tálcával együtt betesszük a hűtőbe, várunk 10-15 percet amíg teljesen megszilárdul. Egy éles kés segítségével a szükséges méretűre vágjuk. Mérjük le a torta magasságát és minimum olyan hosszú téglalapokat vágjunk ki a csokiból.
Én 3*10 centis lapokat vágtam. A kés segítségével lemeltem a sütőpapírról és a torta oldalára tapasztottam, amit előtte körbekentem a töltelék krémjével. Úgy rakjuk fel a lapokat, hogy fedésben legyenek.