Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Békebeli puncstorta recept

Békebeli puncstorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Piskóta (24 cm-es tortaformához):

    • 12  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 24 dkg cukor
    • 24 dkg liszt

    Kakaós szirup:

    • 20 dkg cukor
    • 2 ek holland kakaópor
    • 2 dl víz

    Betöltéshez:

    • 6-8 ek meggylekvár (vagy más piros bogyós gyümölcsből készült lekvár)
    • 10 dkg mazsola
    • 1,5 dl rum

    Bevonás:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 9 ek porcukor
    • kevés piros ételfesték

    Díszítéshez:

    • 1 marék szeletelt mandula
    • habfixálóval rögzített tejszínhab

    Elkészítése:

    Először két hat tojásos piskótát sütünk. Ehhez (laponként) hat tojást kettéválasztunk.

    A sárgákat 6 dkg cukorral habosra keverjük egy kézi habverő segítségével. A fehérjéket 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a tojás sárgákhoz keverjük, majd beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

    24 cm-es tortakarikában, 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

    A maradék hat tojásból, 12 dkg cukorból és 12 dkg lisztből ugyanígy sütünk még egy piskótát. A két piskótalapot hagyjuk kihűlni.

    A két piskótakarika közül az egyikből a tölteléket fogjuk elkészíteni. Ennek a piskótának a harmadát kockákra vágjuk és meglocsoljuk a rummal.

    A piskótakarika maradék kétharmadát kézzel összemorzsoljuk, morzsásra tépkedjük.

    Főzünk egy kakaós szirupot. Ehhez a cukrot, a kakaót és a vizet forrásig melegítjük, majd kb 5 percig hagyjuk gyöngyözve forrni.

    A szirupot a morzsásra tépkedett piskótára öntjük, hozzáadjuk a mazsolát is és alaposan összekeverjük: teljesen át kell járnia a piskótát a szirupnak, hogy ne legyen száraz a torta. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a rummal lelocsolt piskótakockákat és a mazsolát.

    A második piskótakarikát két lapba vágjuk. Az egyiket a tortakarika aljába tesszük, majd megkenjük a lekvárral. Ráhalmozzuk a szirupos-rumos tölteléket, elegyengetjük, majd erre rátesszük a második piskótalapot, amelynek a töltelék felé néző oldalát szintén megkentük lekvárral.

    A torta tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, majd egy éjszakán keresztül préseljük: a sütőpapírra kilós cukrot, rizst stb halmozunk egyenletesen, ami lesúlyozza a tölteléket.

    A bevonathoz a tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz fölött kemény, fényes habbá verjük. Végül egy kevés piros ételfestékkel rózsaszínre színezzük. Ezzel vonjuk be a tortát.

    Az oldalát szeletelt mandulával, a tetejét tejszínhab rózsákkal díszítjük.

    Tipp:

    Ezt a közkedvelt tortát bármelyik ünnepre megsüthetjük, csak a díszítést kell változtatnunk. A siker nem marad el.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá