Békebeli puncstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Békebeli puncstorta

Hozzávalók:
Piskóta (24 cm-es tortaformához):

  • 12 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 24 dkg liszt

Kakaós szirup:

  • 20 dkg cukor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 2 dl víz

Betöltéshez:

  • 6-8 ek meggylekvár (vagy más piros bogyós gyümölcsből készült lekvár)
  • 10 dkg mazsola
  • 1,5 dl rum

Bevonás:

  • 3 tojásfehérje
  • 9 ek porcukor
  • kevés piros ételfesték

Díszítéshez:

  • 1 marék szeletelt mandula
  • habfixálóval rögzített tejszínhab

Elkészítése:

Először két hat tojásos piskótát sütünk. Ehhez (laponként) hat tojást kettéválasztunk.

A sárgákat 6 dkg cukorral habosra keverjük egy kézi habverő segítségével. A fehérjéket 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a tojás sárgákhoz keverjük, majd beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

24 cm-es tortakarikában, 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

A maradék hat tojásból, 12 dkg cukorból és 12 dkg lisztből ugyanígy sütünk még egy piskótát. A két piskótalapot hagyjuk kihűlni.

A két piskótakarika közül az egyikből a tölteléket fogjuk elkészíteni. Ennek a piskótának a harmadát kockákra vágjuk és meglocsoljuk a rummal.

A piskótakarika maradék kétharmadát kézzel összemorzsoljuk, morzsásra tépkedjük.

Főzünk egy kakaós szirupot. Ehhez a cukrot, a kakaót és a vizet forrásig melegítjük, majd kb 5 percig hagyjuk gyöngyözve forrni.

A szirupot a morzsásra tépkedett piskótára öntjük, hozzáadjuk a mazsolát is és alaposan összekeverjük: teljesen át kell járnia a piskótát a szirupnak, hogy ne legyen száraz a torta. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a rummal lelocsolt piskótakockákat és a mazsolát.

A második piskótakarikát két lapba vágjuk. Az egyiket a tortakarika aljába tesszük, majd megkenjük a lekvárral. Ráhalmozzuk a szirupos-rumos tölteléket, elegyengetjük, majd erre rátesszük a második piskótalapot, amelynek a töltelék felé néző oldalát szintén megkentük lekvárral.

A torta tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, majd egy éjszakán keresztül préseljük: a sütőpapírra kilós cukrot, rizst stb halmozunk egyenletesen, ami lesúlyozza a tölteléket.

A bevonathoz a tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz fölött kemény, fényes habbá verjük. Végül egy kevés piros ételfestékkel rózsaszínre színezzük. Ezzel vonjuk be a tortát.

Az oldalát szeletelt mandulával, a tetejét tejszínhab rózsákkal díszítjük.

Tipp:

Ezt a közkedvelt tortát bármelyik ünnepre megsüthetjük, csak a díszítést kell változtatnunk. A siker nem marad el.