Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almatorta recept

Almatorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

    • 30 dkg liszt
    • 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
    • 10 dkg porcukor
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • csipet só

    Almás töltelék hozzávalói:

    • 1,5 kg alma (édes)
    • 2-3 ek barna cukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 cs vörös áfonya (v. mazsola)
    • 1/2 citrom leve
    • 1 dl fehérbor (vagy almalé, víz)
    • 20 gramm zselatin (por)
    • 0,5 dl víz
    • 10 db babapiskóta (összemorzsolva)

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. (én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta)

    Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

    Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) legalább egy órára.

    Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem)

    A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.

    Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.

    Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze.

    Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)

    A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.

    A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.

    Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket.

    Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a töltelék megdermedjen.

    Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.

    Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint vonjuk be marcipánréteggel, vagy csak simán szórjuk meg porcukorral. Ezután éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá